TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tízezer közszolga elbocsátásával évi 40-45 milliárd forintot spórolhatna a kormány.

A Magyar Hírlap értesülései szerint a jövő évi hiánycél elérése érdekében a kormány további létszám-racionalizálást tervez a közszférában. Ennek keretén belül egyfelől megszüntetik azokat a státuszokat, melyek üresen állnak, másfelől több ezer fős leépítés is emgvalósulhat az államigazgatási apparátusban és az önkormányzatoknál. Emellett 2015-ig befagyasztanák a bérköltségeket is.

A lap kormányzati forrásokból származó információi szerint közép távon négyszázezer dolgozó foglalkoztatása lenne az optimális a közigazgatásban (jelenleg 650-670 ezer főt foglalkoztatnak). A 2011-2012-es költségvetési terveknél is több ezer fős leépítéssel kalkuláltak a szaktárcánál, de végül látszatmegoldások születtek. Egyébként tízezer közszolga elbocsátásával durván 40-45 milliárd forint spórolható meg évente a béreken. Értesüléseik szerint a létszámcsökkentés elsősorban a minisztériumi háttérintézményeket és a helyhatóságokat érintheti majd. 

"Németh Dávid, az ING Bank vezető elemzője szerint az állami kiadások lefaragása helyes út, a közszférát érintő esetleges intézkedésekben azonban semmi újdonság nincs, mi­után a Széll Kálmán-terv 2.0-s ver­ziójában határozottan rögzítette a leépítési elképzeléseket és a bérköltségek befagyasztását is a kabinet. Korábban lapunknak Járai Zsigmond volt jegybankelnök úgy nyilatkozott, hogy főként az államháztartás átalakítása a fontos, mert ezen a területen sokkal többet költünk, mint a környező országok. Strukturális reformnak tartaná például a hivatalok és a miniszté­riumok számának felére csökkentését, a bürokrácia egyszerűsítését, a felesleges és értelmetlen munkakörök megszüntetését, illetve az önkormányzati hivatalok összevonását" - írja a portál.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.