2012. szeptember 14. 07:55

A tízezer közszolga elbocsátásával évi 40-45 milliárd forintot spórolhatna a kormány.

A Magyar Hírlap értesülései szerint a jövő évi hiánycél elérése érdekében a kormány további létszám-racionalizálást tervez a közszférában. Ennek keretén belül egyfelől megszüntetik azokat a státuszokat, melyek üresen állnak, másfelől több ezer fős leépítés is emgvalósulhat az államigazgatási apparátusban és az önkormányzatoknál. Emellett 2015-ig befagyasztanák a bérköltségeket is.

A lap kormányzati forrásokból származó információi szerint közép távon négyszázezer dolgozó foglalkoztatása lenne az optimális a közigazgatásban (jelenleg 650-670 ezer főt foglalkoztatnak). A 2011-2012-es költségvetési terveknél is több ezer fős leépítéssel kalkuláltak a szaktárcánál, de végül látszatmegoldások születtek. Egyébként tízezer közszolga elbocsátásával durván 40-45 milliárd forint spórolható meg évente a béreken. Értesüléseik szerint a létszámcsökkentés elsősorban a minisztériumi háttérintézményeket és a helyhatóságokat érintheti majd. 

"Németh Dávid, az ING Bank vezető elemzője szerint az állami kiadások lefaragása helyes út, a közszférát érintő esetleges intézkedésekben azonban semmi újdonság nincs, mi­után a Széll Kálmán-terv 2.0-s ver­ziójában határozottan rögzítette a leépítési elképzeléseket és a bérköltségek befagyasztását is a kabinet. Korábban lapunknak Járai Zsigmond volt jegybankelnök úgy nyilatkozott, hogy főként az államháztartás átalakítása a fontos, mert ezen a területen sokkal többet költünk, mint a környező országok. Strukturális reformnak tartaná például a hivatalok és a miniszté­riumok számának felére csökkentését, a bürokrácia egyszerűsítését, a felesleges és értelmetlen munkakörök megszüntetését, illetve az önkormányzati hivatalok összevonását" - írja a portál.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.