TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. október 19. 14:31

Az idén még akár több kamatcsökkentésről is dönthet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, így év végére 6-6,75 százalék között lehet a jegybanki alapkamat az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

A monetáris tanács 50 bázisponttal 7 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén, a döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint egyebek mellett a vártnál alacsonyabb infláció, a stabil forintárfolyam, a külső egyensúly, az országkockázat javulása tette lehetővé a kamatcsökkentést. Mivel ezekben nagyobb fordulatra nem kell számítani, folytatódhat a monetáris lazítás - tette hozzá.

Hasonlóan vélekedett Németh Dávid, az ING Bank elemzője is. Mint mondta, a nemzetközi hangulat javulása, valamint a kisebb inflációs nyomás miatt várható volt az 50 bázispontos csökkentés. Az elemzőt meglepte ugyanakkor az a jegybankelnöki megjegyzés, miszerint kis többség döntött az 50 bázispontos kamatcsökkentésről, volt javaslat 75, sőt 100 bázispontosra is. Ez szerinte azt mutatja, hogy "masszív" kamatcsökkentés jöhet még.

Németh Dávid fontosnak nevezte, hogy a fiskális politika szigorú és hosszú távon fenntartható maradjon, ez utóbbi pedig szerinte nem minden esetben biztosított.
    
Török Zoltán szerint is megnőhetnek a kockázatok jövőre, ezért érdemesebb lenne óvatosabb kamatpolitikát követni.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.