<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Egy adószakértő, egy IT területen tapasztalatokat szerzett cégvezér, egy válságmenedzser hírében álló szakember és egy, eddig szinte kizárólag a közszolgálatban tevékenykedő vezető is bekerül a Bajnai-kormányba. A Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványról és az új miniszterelnök, Bajnai Gordon megválasztásáról ma délutáni ülésén dönt Országgyűlés. Az SZDSZ délben közölte: elfogadja a Bajnai által beterjesztett kormánynévsort.

Délután egy órakor kezdetét vette az Országgyűlés plenáris ülése, amelyen eldől, lesz-e miniszterelnök az eddigi fejlesztési és gazdasági miniszterből, Bajnai Gordonból. Az ezt indítványozó MSZP-frakció tagjai által benyújtott határozati javaslat egyetlen mondatból áll: "Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja". Ehhez a képviselők több mint felének - azaz 193 képviselőnek - az igen szavazata szükséges.

Az SZDSZ rábólintott

Az eddigi hírek szerint az MSZP-s képviselők egységesen Bajnai mellett szavaznak majd, az SZDSZ-frakció pedig hivatalosan mai ülésén dönt támogatásáról. Korábban az SZDSZ parlamenti képviselői közül négyen - Béki Gabriella, Gulyás József, Molnár Lajos és Velkey Gábor - nem írták alá a Bajnai Gordon által kért támogató politikai szándéknyilatkozatot, 15 társuk viszont szignálta azt.

A miniszterelnök-jelölt kedd délelőtt személyesen kereste fel a szabad demokraták parlamenti képviselőcsoportjának ülését, hogy ismertesse a politikusokkal kormánya összetételét és programját. Az MTI szerint a liberálisok ügyvivői testülete végül 7:4 arányban támogatta a kormánynévsort, a liberálisok frakciójában pedig 15:3 volt az arány - egy képviselő tartózkodott.

Már hivatalos
a névsor

Az MSZP országos elnökségével reggel közölte leendő kormányának névsorát, az MSZP-frakcióját pedig a déli órákban tájékoztatja erről. A miniszterelnök-jelölt délután végül a Parlamentben is bejelenti, kikkel szeretne kormányozni, s egyúttal ismerteti programját is.

Bajnai Gordon a Parlamentben tartott keddi beszédében a nyilvánossággal is közölte az új kormány névsorát. Ezúttal azon leendő miniszterek karrierútját elevenítjük fel, akik a gazdaság rendbetételében kapnak majd szerepet.       

Oszkó Péter

Az már korábban biztossá vált, hogy az új pénzügyminiszter Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország Zrt. 36 éves elnök-vezérigazgatója lesz. Oszkó az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán diplomázott 1997-ben, 1999-ben adószakértői végzettséget szerzett és ugyanebben az évben egy brókertanfolyamot is elvégzett. A leendő pénzügyminiszter angolul és franciául társalgási szinten beszél.

Az egyetem után először a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségénél (HÖOK) dolgozott ügyvezetőként, majd alelnökként. 2000-ben került a KPMG adó- és üzleti tanácsadással foglalkozó céghez, ahol adómenedzseri beosztásban kezdte, majd tanácsadóként folytatta karrierjét. 2000 szeptembere és 2001 márciusa között Londonban dolgozott a KPMG menedzsereként.


Oszkó Péter 2004 februárja óta a Deloitte Magyarország munkatársa: adópartnerként kezdett, majd 2006 januárjában az adóosztály vezetője lett. 2007 júniusa óta a cég elnök-vezérigazgatója, emellett az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagja. 1997 óta folyamatosan jelentek meg publikációi, legutóbb a Reformszövetség programjának kidolgozásában vett részt.

Vahl Tamás

A gazdasági miniszteri poszt Vahl Tamásé lesz, aki jelenleg a Nav N Go szoftverfejlesztő cég ügyvezető igazgatója.

A 48 éves szakember gyermekkorának egy részét Németországban töltötte, de az érettségit már Magyarországon tette le, majd a Külkereskedelmi Főiskolán folytatta tanulmányait. A diplomázást követően a Metrimpexnél helyezkedett el, később a Konsumex, illetve a Medicor üzletkötőjeként dolgozott. Ezután a Siemens Kft-vé átalakuló Sicontacnál a Siemens által gyártott hardverek és szoftverek értékesítését végezte. 1991-től a Berliner Bank számítástechnikai leányvállalatának magyarországi képviseletét irányította, majd 1993-ban csatlakozott az IBM-hez, ahol az iparvállalatok, kereskedelmi cégek és szolgáltató cégek felé irányuló értékesítési tevékenységért felelt.

Kétévi munka után az IT területen maradva a HP csapatának tagja lett, ahol kereskedelmi igazgatóként sikerült a piacvezetők közé emelnie a vállalatot. Az itt eltöltött négy év után igazolt át az SAP-hoz, ahol eleinte kereskedelmi igazgatóként, 2000-től pedig ügyvezető igazgatóként dolgozott. A cég már érkezésekor sem volt ismeretlen számára, hiszen korábbi munkái kapcsán is rendszeresen kapcsolatba került az SAP termékeivel.

Az SAP-nál 2008 februárjáig dolgozott, majd az AAM Tanácsadó Zrt. üzletfejlesztési igazgatójaként folytatta karrierjét. Az a cél vezérelte, hogy a multinacionális vállalatokon túl megtapasztalja, hogyan lehet nemzetközileg is sikeressé tenni egy magyar magáncéget. Hasonló motivációkkal érkezett a Nav N Go-hoz is, ahol 2008 decembere óta ügyvezető igazgató.

Korábban elnökségi tagként segítette az Informatikai Vállalkozások Szövetségének munkáját, jelenleg pedig a Neumann János Számítástechnikai Társaság elnökségi tagja. 2007 májusában a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara elnökévé választották, ezt a pozíciót jelenleg is betölti. 2005-ben megkapta a „Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje” kitüntetést, az ország informatikai infrastruktúrájának kifejlesztésében játszott szerepéért.

Hónig Péter

A Bajnai-kormányban Hónig Péter tölti majd be a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszteri posztot. Az 57 éves szakember 2007 novembere óta a Budapesti Erőmű üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hónig a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett gépészmérnökként, majd ugyanott az ergonómiai szakmérnök képesítést is megszerezte. Az Orbán-kormány idején, 1998 és 2000 között a gazdasági minisztérium helyettes államtitkára volt, majd onnan került az ABB Hungary alelnöki pozíciójába.

Később a Dunaferr elnök-vezérigazgatója lett a privatizáció előtt, majd rövid ideig a Transelektro élén is állt. Ezek után a Malév igazgatóságának elnöki tisztét is betöltötte, még a légitársaság privatizációja előtt.

Hónigot sokan tipikus válságmenedzsernek tartják: a Medgyessy-érában például rá bízták a válságos helyzetben lévő Dunaferr privatizációra való felkészítését. Szintén tőle várták a megváltást 2006 elején a Transelektrónál, ahonnan azonban alig egy hónap múltán távozott. A szakember egy 2006 tavaszi interjúban az mfor.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a kommunikációt, az átláthatóságot és a kiszámíthatóságot tartja legfontosabb irányelvének.

Herczog László


A jelenlegi szakállamtitkár lesz az új szociális és munkaügyi miniszter. Herczog László 1949 októberében született Budapesten, 1969-74 között a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult népgazdasági tervező-elemző szakon. Később 1983-ban itt szerzett doktori címet is.

Első munkahelye a Pénzügyi Szemle volt, ahol szerkesztőként dolgozott, majd a Pénzügyminisztériumba került főelőadónak, főmunkatársnak, majd csoportvezetőnek. 1988-1990 között az Állami Bér- és Munkaügyi Hivatal osztályvezetője, majd főosztályvezetője és az Országos Érdekegyeztető Tanács titkára volt.

A rendszerváltás óta is folyamatosan a közszférában dolgozik: 1990 és 1998 között a Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkára volt, majd ugyanilyen pozícióban tevékenykedett a Gazdasági Minisztériumban. 2001-2002-ben a gazdasági tárca miniszteri megbízottja, 2006-tól pedig a Szociális és Munakügyi Minisztérium szakmai államtitkára.

Középfokon beszél angolul, 1995-ben az Érdekegyeztető Tanácsban végzett eredményes munkájáért megkapta "A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje" kitüntetést. 

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.