2017. október 24. 09:42

Augusztusban 4,7 százalékkal, az év első nyolc hónapjában pedig 4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A jövőben is ez a tempó maradhat. Közben a használt cikkek veszítettek népszerűségükből.

A kiskereskedelmi forgalom 4,7 százalékkal nőtt augusztusban. A KSH adatai szerint az élelmiszereknél 2,9, az üzemanyagoknál 2,6 százalékos volt a növekedés, míg a tartós fogyasztási cikkeket magában foglaló nem élelmiszereknél bőven az átlag feletti, 7,9 százalékos volt a bővülés, így az utóbbiak húzták a kiskereskedelmet.

„A részletes adatok nem jelentenek meglepetést, már régóta a tartós fogyasztási cikkek jelentik a kiskereskedelem motorját” - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Ezt mutatja az is, hogy az év első nyolc hónapjában az összesített forgalom 4 százalékkal nőtt, a nem élelmiszereknél pedig 6,8 százalékos volt az emelkedés.

„Látható egy átrendeződés a kiskereskedelemben, mégpedig az, hogy a használt cikkek forgalma 2016-ban visszaesett, az idén pedig elmaradt a teljes kiskereskedelmi forgalom bővülésétől. Ez pedig arra utal, hogy a háztartások vásárlóereje fokozódott” - tette hozzá a szakember.

Németh Dávid szerint az idén 4 százalék körüli forgalombővülésre van kilátás és várhatóan jövőre is hasonló dinamikát mutat majd a kiskereskedelem. A növekedést pedig a nettó reálbérek emelkedése mellett a fogyasztási hitelek iránti lakossági kereslet felfutása hajtja.
 
mfor.hu