TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. október 14. 10:46

A vártnál magasabb, 900 millió eurós veszteséggel zárhatja az évet az Österreichische Volksbanken AG (ÖVAG), a Volksbank-csoport vezető tagja - írták a pénteki osztrák lapok.

Az ÖVAG előző napi vezetőségi ülése után elhangzottak szerint a magas hiány elsősorban a veszteséges romániai leányvállalat értékleírására és a Volksbank Befektetési Hitelintézetnél (Investkredit) végrehajtott értékhelyesbítésre vezethető vissza. Ezek összesen 700 millió eurót tesznek ki. Konszernszinten 500-750 millió euró veszteséggel számolnak. Az évek óta gyengélkedő banknál számítani lehetett a negatív mérlegre, de a veszteség mértéke felülmúltja a várakozásokat.

Maria Fekter pénzügyminiszter még aznap "hiteles és hosszú távú szanálási terv" készítésére szólította fel az ÖVAG-ot. Egyúttal biztosította a bankot arról, hogy szükség esetén számíthat az állami segítségre. Az elképzelések szerint az állam kezességvállalással segítene, az ÖVAG-ra pedig jelentős átalakítás vár. Eszerint a tartományi Volksbank-intézetek keresztgarancia-rendszert (Haftungsverbund) hoznának létre. Ehhez a szintén osztrák Erste Bank csoport tagja, a Sparkassen jelentheti a példát.

A pénzügyi válság nyomán 2008-ban létrehozott bankmentő csomagból egymilliárd eurót igényelt az ÖVAG és 2009-ben egymilliárd eurós értékleírást eszközölt. A mérleg két veszteséges év után, tavaly ismét nyereséget mutatott (55,4 millió eurót). Ennek ellenére megbukott a legutóbbi európai stressz-teszten, egyetlenként az osztrák bankok között.

Az ÖVAG többek között azzal igyekezett javítani pénzügyi helyzetét, hogy nemrég eladta nyolc közép- és kelet-európai leányvállalatát, köztük a Magyarországi Volksbankot az orosz Szberbanknak. Sajtóértesülések alapján a vártnál alacsonyabb vételárat sikerült kialkudnia. A várt bevételeket csökkentette az is, hogy a legnagyobb, ugyanakkor súlyosan veszteséges romániai divíziót nem vette át a Szberbank. A szeptemberben aláírt megállapodás szerint a vételár - a VBI részvényei osztalékainak függvényében - 585-645 millió euró között lesz. Az adásvétel az osztrák anyavállalat saját eszközeit 300 millió euróval erősíti.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.