2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Legfelsőbb Bíróság új eljárást rendelt el az úgynevezett áfa-arányosítási ügyben - értesült az index.hu. A Pénzügyminisztériumban még nem tudnak a döntésről, az APEH keddre ígért tájékoztatást az MTI-nek.

Cégek, gazdálkodó szervezetek pár tucat eljárást indítottak az APEH ellen az elmúlt két évben, arra hivatkozva, hogy a hazai áfatörvény egyik előírása miatt nem vonhattak le, igényelhettek vissza áfát, márpedig a kérdéses passzus ütközött a felsőbbrendű uniós joggal - írja az index.hu.

A cégek azt kifogásolták, hogy az állami támogatás arányában nem igényelhették vissza az áfát kiadásaikból. Az intézkedést, amely ellentétes az EU gyakorlatával, 2004 elején vezették be, és 2004. május 1-je, Magyarország EU-csatlakozása után is érvényben maradt, utóbb 2006 január elsejével szüntették meg azt.

A Pénzügyminisztériumban az MTI-nek elmondták: nem lehet megbecsülni, hogy mekkora összeget érinthet az ügy, amíg nem ismerik az LB döntését.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a csatlakozás szabályai szerint nem minden az EU gyakorlatától eltérő szabályozás semmisült meg az uniós csatlakozással. A tagországok bizonyos, a belépéskor érvényes szabályokat fenntarthattak. "Ezzel magyarázható az is, hogy az EU e vonatkozásban nem indított kötelességszegési eljárást Magyarországgal szemben" - tette hozzá a PM illetékese.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!