<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Legfelsőbb Bíróság új eljárást rendelt el az úgynevezett áfa-arányosítási ügyben - értesült az index.hu. A Pénzügyminisztériumban még nem tudnak a döntésről, az APEH keddre ígért tájékoztatást az MTI-nek.

Cégek, gazdálkodó szervezetek pár tucat eljárást indítottak az APEH ellen az elmúlt két évben, arra hivatkozva, hogy a hazai áfatörvény egyik előírása miatt nem vonhattak le, igényelhettek vissza áfát, márpedig a kérdéses passzus ütközött a felsőbbrendű uniós joggal - írja az index.hu.

A cégek azt kifogásolták, hogy az állami támogatás arányában nem igényelhették vissza az áfát kiadásaikból. Az intézkedést, amely ellentétes az EU gyakorlatával, 2004 elején vezették be, és 2004. május 1-je, Magyarország EU-csatlakozása után is érvényben maradt, utóbb 2006 január elsejével szüntették meg azt.

A Pénzügyminisztériumban az MTI-nek elmondták: nem lehet megbecsülni, hogy mekkora összeget érinthet az ügy, amíg nem ismerik az LB döntését.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a csatlakozás szabályai szerint nem minden az EU gyakorlatától eltérő szabályozás semmisült meg az uniós csatlakozással. A tagországok bizonyos, a belépéskor érvényes szabályokat fenntarthattak. "Ezzel magyarázható az is, hogy az EU e vonatkozásban nem indított kötelességszegési eljárást Magyarországgal szemben" - tette hozzá a PM illetékese.

MTI/Menedzsment Fórum