2019. szeptember 29. 13:00

A Pénzügyminisztériumnak is várnia kell másfél-két évet.

A legutóbbi Kormányinfón arról is érdeklődtünk Gulyás Gergely miniszternél, hogy mikor kerül sor a kormányzati szervek Várba költözésére.

A Belügyminisztérium jelenlegi épülete A Belügyminisztérium jelenlegi épülete

Az eredeti menetrend szerint már rég az új helyén kellene működnie a Belügyminisztériumnak (BM) és a Pénzügyminisztériumnak (PM), de egyelőre semmi jele annak, hogy el tudnák hagyni jelenlegi székhelyeiket.

A válaszból kiderült, hogy egy ideig még nem kell hívni a bútorszállítókat. Mint a miniszter elmondta, föl sem merül, hogy idén költözzenek a tárcák. A belügy esetében "tervek állnak rendelkezésre", a Pénzügyminisztérium valamivel áll jobban, ott a költözésre másél-két éven belül lát esélyt Gulyás Gergely. Vagyis a ciklus végén legalább az egyik, erre kijelölt tárca apparátusa járhat be az új munkahelyére. A belügyeseknek viszont erre a miniszter közlése alapján a következő kormányzati ciklusig várniuk kell.

A költözés tehát a vártnál tehát jóval tovább tart. Még Lázár János volt a Kormányinfókér felelős miniszter, amikor a felköltözés már tervben volt. A csúszás több okra vezethető vissza tudomásunk szerint: az engedélyezési eljárás hosszabbra nyúlt, mint várták, illetve a szűkös építőipari kapacitások miatt sem egyszerű manapság kivitelezőt találni.

A költözés ütemezését nemcsak az államigazgatásban dolgozók életét befolyásolja. A belügy és a pénzügy jelenleg olyan ingatlanokban működik, amelyek a főváros elit negyedében fekszenek és kézenfekvő az idegenforgalmi hasznosításuk. A BM épülete a József Attila utcában van, a PM székhelye pedig onnan pár száz méterre, a mostanában felújított József nádor téren található. Mindkét épület a főváros értékesebb ingatlanjai közé tartozik, s úgy tudni, a kormány szándékában áll ezek értékesítése. Az érdeklődők jellemzően a szállodaiparból jelentkeztek, de a puhatolózó tárgyalásokat lassítja, hogy egyre messzebb tolódik a költözés.

 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!