2019. szeptember 29. 13:00

A Pénzügyminisztériumnak is várnia kell másfél-két évet.

A legutóbbi Kormányinfón arról is érdeklődtünk Gulyás Gergely miniszternél, hogy mikor kerül sor a kormányzati szervek Várba költözésére.

A Belügyminisztérium jelenlegi épülete A Belügyminisztérium jelenlegi épülete

Az eredeti menetrend szerint már rég az új helyén kellene működnie a Belügyminisztériumnak (BM) és a Pénzügyminisztériumnak (PM), de egyelőre semmi jele annak, hogy el tudnák hagyni jelenlegi székhelyeiket.

A válaszból kiderült, hogy egy ideig még nem kell hívni a bútorszállítókat. Mint a miniszter elmondta, föl sem merül, hogy idén költözzenek a tárcák. A belügy esetében "tervek állnak rendelkezésre", a Pénzügyminisztérium valamivel áll jobban, ott a költözésre másél-két éven belül lát esélyt Gulyás Gergely. Vagyis a ciklus végén legalább az egyik, erre kijelölt tárca apparátusa járhat be az új munkahelyére. A belügyeseknek viszont erre a miniszter közlése alapján a következő kormányzati ciklusig várniuk kell.

A költözés tehát a vártnál tehát jóval tovább tart. Még Lázár János volt a Kormányinfókér felelős miniszter, amikor a felköltözés már tervben volt. A csúszás több okra vezethető vissza tudomásunk szerint: az engedélyezési eljárás hosszabbra nyúlt, mint várták, illetve a szűkös építőipari kapacitások miatt sem egyszerű manapság kivitelezőt találni.

A költözés ütemezését nemcsak az államigazgatásban dolgozók életét befolyásolja. A belügy és a pénzügy jelenleg olyan ingatlanokban működik, amelyek a főváros elit negyedében fekszenek és kézenfekvő az idegenforgalmi hasznosításuk. A BM épülete a József Attila utcában van, a PM székhelye pedig onnan pár száz méterre, a mostanában felújított József nádor téren található. Mindkét épület a főváros értékesebb ingatlanjai közé tartozik, s úgy tudni, a kormány szándékában áll ezek értékesítése. Az érdeklődők jellemzően a szállodaiparból jelentkeztek, de a puhatolózó tárgyalásokat lassítja, hogy egyre messzebb tolódik a költözés.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.