2019. szeptember 26. 12:12

A kormány nem készül a piac átalakítására.

A Magyar Nemzeti Bank felvetése szerint célszerű lenne kizárólag a Magyar Államkincstárhoz rendelni az állampapír értékesítést, de a mai Kormányinfón az érdeklődésünkre kiderült, hogy a bankoknak nem kell attól tartaniuk, hogy elveszik tőlük ezt az üzleti lehetőséget.

Legutóbb a jegybank alelnöke, Nagy Márton beszélt arról, hogy sokba kerül az államnak és az ügyfeleknek is, hogy a bankoknál jutalék fejében tudnak állampapírt venni az értékpapír-számláikra. Az alelnök emlékeztetett arra, hogy ezzel szemben a Magyar Államkincstárban ingyenes a számlanyitás és a számlavezetés.

A téma azért került elő, mert új magyar szuperkötvény, a már 2000 milliárd forintos állományt is meghaladó MÁP+ értékesítésében is meghatározó volt a bankok részesedése, az állankincstáron keresztül csekélyebb volt az eladott mennyiség.

Mindez százmilliárdos nagyságrendű költséget jelent, ezért a jegybank megtakarítási okokból azt javasolja, hogy állampapírt csak az államkincstárban - az ügyfélszolgálatokon és webes, mobilos kimcstári alkalmazásokon keresztül - lehessen venni.

Ebből azonban egyelőre biztos nem lesz semmi. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón határozott nemmel felelt. Gulyás Gergely szerint a kormány nem készül az állampapír-értékesítési rendszer átalakítására. A bankoknak tehát nem kell aggódniuk, hogy egy jelentős üzlettől esnek, továbbra is kínálhatják az állampapírt a többi befektetési termék mellett az ügyfeleiknek.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt is közölte, hogy a kormány nem avatkozik be az állampapír-értékesítésbe oly módon sem, hogy korlátozza a vásárlásokat a forrás szerint. A szuperkötvény esetében ugyanis jelentős tétel került olyan befektetőkhöz, akik például lombardhitel segítségével vásároltak ebből a papírból. E befektetők a lakosság tehetősebb rétegéhez tartoznak és megfogalmazódtak olyan kritikák, hogy a kormány célja a szuperkötvénnyel biztos nem ennek körnek a további gazdagodása lehetett, lényegében kockázatmentes konstrukcióban. A miniszter válasza alapján tehát továbbra is lehet nagyban üzletelni ezzel az állampapírral.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.