3p

Szerintük ezzel súlyosan sérülnek a betegek, az orvosok és az egészségügyi dolgozók érdekei, csorbul ismét az önkormányzatok jogköre.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) határozottan tiltakozik az önkormányzati fenntartású egészségügyi szakrendelők államosításának kormányzati szándéka ellen. Ez sérti a betegek, az orvosok és az egészségügyi dolgozók érdekeit, rontaná az egészségügyi ellátás színvonalát, újabb nettó forráskivonást jelentene az egészségügyből, valamint újabb vagyonvesztést okozna az önkormányzatoknak - írták szerdai közleményükben.

Mi maradna így az önkormányzatoknak? A nagy semmi. MTI/Szigetváry Zsolt
Mi maradna így az önkormányzatoknak? A nagy semmi. MTI/Szigetváry Zsolt

A BÖSZ az állásfoglalását eljuttatja Pintér Sándor egészségügyért is felelős belügyminiszternek, és azonnali egyeztetést kezdeményez a kormányzati államosítási szándékok tisztázása érdekében.

A szervezet utal rá, hogy az önkormányzati tulajdonú járóbeteg-ellátás államosításának kormányzati szándéka ellen 2010 óta többször voltak kénytelenek tiltakozni az egészségügyi szakmai szervezetek és az önkormányzatok. Mindezek ellenére az áprilisi választások után megalakult kormány egészségügyért felelős államtitkára ismét úgy nyilatkozott: a kormány tervezi, hogy "az önkormányzatok által fenntartott szakrendelőket állami tulajdonba helyezik". Amennyiben újra előkerül a szakrendelők államosításának szándéka, úgy a BÖSZ kénytelen ismételten kifejezni tiltakozását, és kénytelen újra világossá tenni azokat a szakmai érveit, amelyek megegyeznek szakmai szervezetek álláspontjával.

A BÖSZ öt pontban összegzi, hogy miért ellenzi ezt a tervezett kormányzati lépést.

  1. A szakrendelők számára a helyi önkormányzatok biztosították a felújítási és fejlesztési forrásokat, az önkormányzati gondoskodás sokszor érdemben járult hozzá az ellátás színvonalának javulásához. Az államosítással ezek a források elvesznének, vagyis a kormányzati szándék a magyar egészségügyi rendszerből újabb nettó forráskivonást, az önkormányzatok számára pedig vagyonvesztést jelentene, ami megengedhetetlen.
  2. Az államosítás miatt nagymértékben romlana a betegek hozzáférése az ellátásokhoz. A betegek számára az államosítás többletköltséget és megnövekedett várakozási időt, hosszabb várólistákat jelentene. Az államosítás szándéka tehát teljességgel figyelmen kívül hagyja a betegek érdekeit.
  3. Sok tapasztalt orvos és egészségügyi dolgozó évtizedek megterhelő kórházi munkája után a járóbeteg-ellátást választja, az államosítás miatt közülük sokan elhagynák a pályát, a közfinanszírozott egészségügy helyett a magánellátásban keresnének munkát vagy végleg kérnék nyugdíjazásukat. A kormányzati tervek tehát tovább súlyosbítanák a magyar egészségügyi rendszer ellátási gondjait.
  4. Az állam eddig sem volt jó gazdája a korábban átvett szakrendelőknek, azok jelentős része elsorvadt, elmaradnak a beruházások, helyi szinten nem tudnak már rugalmasan alkalmazkodni a változó igényekhez, ezeknek az intézményeknek a jelentős részében csökkent az ellátás színvonala, többet be is zártak azóta. Ezzel szemben az önkormányzatok gondos gazdái ezen intézményeknek. A korábbi hibás döntésekből a kormánynak tanulnia kell, nem pedig megismételni azokat.
  5. A szakrendelők államosításának szándéka ütközik a kormány és főváros között 2019 év végén létrejött megállapodás szellemiségével is, amelyet az önkormányzati tulajdonú egészségügyi intézmények fejlesztése érdekében kötöttünk. E pluszforrásokat a budapestiek érdekében kértük, és nem pedig azért, hogy a kormány elvegye, majd leépítse az önkormányzati szakrendelőket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!