<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A kőolaj és a földgáz esetén ez 60 százalék egy új számítás szerint.

A világ kőolaj- és földgázkészlete 60 százalékának, a széntartalékok esetében pedig a 90 százaléknak a föld alatt kell maradnia 2050-ig ahhoz, hogy megvalósulhassanak a párizsi klímaegyezmény céljai a londoni University College (UCL) kutatóinak új számításai szerint.

A kutatók egy új tanulmányban frissítették korábbi becsléseiket arról, hogy mekkora mennyiségű fosszilis üzemanyagot nem lenne szabad elégetni ahhoz, hogy lelassuljon az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Az új limitek megtartásával 50 százalék esély lenne arra, hogy a globális felmelegedés a klímaegyezményben megfogalmazott 1,5 Celsius-fokos felmelegedésre korlátozódjon az iparosodás előtti időkhöz képest - írták a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

"Hisszük, hogy új tanulmányunk súlyt adhat azoknak a közelmúltbeli kutatásoknak, amelyek azt jelzik, hogy a globális kőolaj- és fosszilis metángáz kitermelésnek most kell tetőznie" - mondta Dan Welsby, az egyetem energia- és környezetkutatója, a tanulmány vezető szerzője a kutatást bemutató sajtótájékoztatón. "Azt találtuk, hogy a globális termelésnek évi átlag három százalékkal kell csökkennie 2050-ig" - tette hozzá.

Régóta köztudott, hogy a fosszilis üzemanyagok égetése a klímaváltozás fő mozgatórugója. Az így keletkező üvegházhatású gázok okozzák a szélsőséges időjárási jelenségeket és a tengerszint emelkedését világszerte a kutatók szerint.

A UCL kutatói 2015-ben, néhány hónappal a párizsi klímacsúcs előtt becsülték meg azt, hogy mennyivel kell csökkenteni a fosszilis üzemanyagok felhasználását, hogy 2 Celsius-fokos melegedésre korlátozódjon a globális felmelegedés. Akkor a kőolajtartalékok egyharmadáról, a földgázkészletek feléről és a szénkészletek 80 százalékáról mondták azt, hogy a föld alatt kell maradnia.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.