3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kijött az IPCC új tanulmány-összegzője. Még a korábbi kiadásoknál is sokkal durvább klímaügyi megállapításokkal és előrejelzésekkel.

Hétfő délelőtt jelent meg az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének (IPCC) friss klímaügyi jelentése, melyet több mint 14 ezer tudományos cikk felhasználásával állítottak össze, és amely minden korábbi kiadásánál zordabb jövőképet fest. A jelentést a Guardian ismertette.

A lap cikke szerint a jelentés fő megállapítása az, hogy az emberi tevékenység behatásai miatt most már olyan szinten változik a Föld klímája, hogy arra a megelőző évezredek, sőt, évszázezredek során nem volt még példa. Ezen változások között pedig vannak olyanok, melyek már elkerülhetetlenek és visszafordíthatatlanok is.

A következő két évtizedben a bolygó hőmérséklet-emelkedése most már minden valószínűség szerint át fogja ütni a párizsi klímaegyezményben meghatározott, az ipari forradalom korához képest mért 1,5 Celsius fokos limitet. Ezen a plusz 1,5 Celsius fokon kellett volna - kellene - belül maradni ahhoz, hogy elkerüljük az igazán jelentős klímaváltozást, illetve annak igazán drasztikus környezeti hatásait.

Erdőtüzet figyel egy tűzoltó a jakutföldi Gornij járásban fekvő Kjujoreljah település közelében 2021. augusztus 7-én. (Fotó: MTI/AP/Ivan Nyikiforov)
Erdőtüzet figyel egy tűzoltó a jakutföldi Gornij járásban fekvő Kjujoreljah település közelében 2021. augusztus 7-én. (Fotó: MTI/AP/Ivan Nyikiforov)

Az 1850-1900 közötti időszakhoz képest a globális hőmérséklet most már 1,1 Celsius fokkal emelkedett meg, áll a jelentésben. Ismét rámutatnak: minden további melegedés csak gyorsítja a már most megfigyelhető szélsőséges időjárási jelenségek - hőhullámok, aszályok, árvizek, földcsuszamlások, gleccserolvadás, extrém viharok, stb. - súlyosbodását.

A tanulmány azonban továbbra sem hajlandó elengedni az optimizmust, mint írja, a fenti limit-átlépés még mindig megelőzhető, de csakis akkor, ha gyorsan és drasztikusan csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását - és ennek még ebben az évtizedben kell megtörténnie (bár az évtized java még előttünk áll, nyilván minden elvesztegetett évvel csökken a siker esélye - a szerk.). Ha csak 1,5 Celsius fokon belül maradunk, akkor is nagyon extrémek lesznek az időjárási jelenségek, de még mindig kevésbé lesznek azok, mint egy 2 Celsius fokos emelkedés esetén.

A jelenségek, melyeket már akkor sem tudunk megállítani és visszafordítani, ha sikerül másfél fokon belül maradni: a sarkköri jégsapkák olvadása, a tengerszint-emelkedés, valamint az óceánok további melegedése és savasodása.

A következő klímacsúcsot novemberben, Glasgowban rendezik, ahol 197 ország vezetői találkoznak majd. Itt szükséges lesz új és még szigorúbb klímavédelmi irányvonalakat meghatározni. Ezek meghatározásához a friss ENSZ-jelentés lesz az egyik alapkő.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint ez a jelentés "vörös kód" az emberiség számára: "A vészharangok fülsiketítően zúgnak, a bizonyítékok cáfolhatatlanok: a fosszilis tüzelők égetéséből és az erdőirtásból származó üvegházhatású gázok kibocsátása megfojtja bolygónkat, és emberek milliárdjait sodorja közvetlen veszélybe.”

A tanulmány összeállításában részt vevő egyik kutató megjegyezte: valószínűleg ez volt az utolsó IPCC-klímajelentés, mely még a másfél fokos melegedési küszöbön innen született. És ha nem csökkentjük valóban drasztikus ütemben a kibocsátásokat, akkor a következő, az évtized végén esedékes jelentés idejére már múlt időben lesz a másfél fokos cél.

A hétfői jelentést jövőre két további rész követi: a második a klímakrízis válság hatásaival foglalkozik, a harmadik pedig a lehetséges megoldásokat fogja részletezni.

(Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!