2020. január 11. 05:30

A bagdadi magyar nagykövet Budapesten várja, hogy csituljon a hangulat.

Miután az Egyesült Államok likvidálta Kászim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát Irak területén, felforrósodott a levegő a térségben, így az ott szolgáltatot teljesítő, dolgozó NATO-tagországbeliek biztonságának garantálása kulcskérdés lett a nemzetközi diplomáciában.

Kászim Szulejmáni Kászim Szulejmáni

Megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy megtudjuk, a magyar kormány milyen lépéseket tervez, mennyi magyarról tudnak, akik a térségben tartózkodnak, van-e evakuálási terve a külügynek.

A külügy válasza szerint a biztonsági helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérik, felkészültek minden lehetőségre.

Az Irakban állomásozó, legfeljebb 200 fős katonai kontingensen kívül az országban jelenleg az erbíli magyar főkonzulátuson 4 fő teljesít diplomáciai szolgálatot. Azt a tájékoztatást kaptuk továbbá, hogy a Bagdadba akkreditált nagykövet jelenleg Magyarországon tartózkodik, mivel a magyar nagykövetség működésének helyet adó brit nagykövetség részéről azt a kérést kapták, hogy ne térjen vissza az állomáshelyére.

Ami az állami szférán kívüli civileket illeti, a külügy a MOL-ról tett említést. A tőzsdén forgó olajcégnek korábbi tevékenységéből maradt ott üzleti érdekeltsége, saját személyi állománnyal vagy létesítménnyel azonban nincsenek jelen Irakban. Ezt megerősítették lapunknak a MOL-nál is.

Irak egyébként az utazási célpontnak nem javasolt országok között tartja nyilván a külügy, sőt, igyekeznek lebeszélni mindenkit az oda utazásról. Mint írták: "A Konzuli Szolgálat Irakot utazás és ott tartózkodás szempontjából az országban előforduló terrorcselekmények és háborús helyzet miatt az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolja. Az Irakra vonatkozó utazási tanácsok a biztonsági helyzet romlása miatt 2019. december 15-én kiegészültek a felszólítással, hogy az Irak területére utazni szándékozók utazásukat halasszák el. A Konzuli Szolgálat utazás előtt minden esetben javasolja a tájékozódást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ honlapról."

A magyar katonai egységek állomáshelyét is támadás érte pár nappal ezelőtt, de szerencsére senki nem sérült meg. A helyzetre való tekintettel Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt közölte, hogy mindenre fel vannak készülve, rendelkezésre állnak azok a csapatszállító gépek, amelyekkel azonnal evakuálni lehet a katonákat.

A feszült helyzetre tekintettel az Egyesült Államok is felkészült arra, hogy állampolgárait tömegesen ki tudja menekíteni a térségből, ha az szükségessé válik. Ennek érdekében szállítógépeket és helikoptereket helyeztek át Ciprusra.