<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A harmadik, emlékeztető oltás beadásával a korábban kínai, vagy orosz oltást kapók előtt is megnyílt az út a nyugati országok felé. Ehhez azonban nem mindegy, hogyan töltjük le az Európai Uniós Covid-igazolványt. Egy hasznos kiskapu, amely kapóra jött.

Raskó György, korábbi földművelésügyi miniszter szeptember 2-án a következő Facebook-bejegyzést tette:

„Ma kényszerűségből felvettem a harmadik oltást, mivel a két korábbi Szputnyik semmire sem jó, ha átlépi az ember a nyugati országhatárokat. Nekem meg utazni kell, s elegem volt az állandó PCR tesztekből. Így ma kaptam végre egy Pfizert és hozzá az igazolást, mert manapság az a kérdés, hogy "dokument jeszt"? A viccet félretéve kijelentem, hogy semmi szükségét nem éreztem a 3. oltásnak, a fene mérgezi magát feleslegesen, de az utazási kényszer felülír mindent.”

Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján 2021. szeptember 7-én. (Fotó: MTI/Komka Péter)Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján 2021. szeptember 7-én. (Fotó: MTI/Komka Péter)

„Korábban két kínait kaptam, harmadikra Pfizert kértem. Most az uniós Covid-igazolványomban az szerepel, hogy 3/3, azaz a teljes sorozat Pfizernek látszik. Fontos, hogy papíralapú legyen az igazolás repüléskor, nehogy az app-on akarja valami szemfüles határőr megnézni a korábbiakat” – meséli Péter, aki az elmúlt hónapokat itthon töltötte, ám az emlékeztető oltás óta már ötször is repült.

Okosan kinyomtatott Covid-igazolvány

Mint mondja, minden oltáshoz külön igazolást rendelnek az applikációban, ezért utazáskor a korábban keleti vakcinázóknak a harmadik oltás igazolását érdemes kinyomtatniuk, s határellenőrzéskor ezt átnyújtaniuk. A megoldás kulcsa tehát az ügyes adatkezelés, amely voltaképpen a harmadik oltás kínálta kiskapu.

Eddig az uniós országok többségébe csak teszttel mehettek azok, akiket kínai vagy orosz vakcinával oltottak, mivel a magyar kormány nem tudott kétoldalú megállapodást elérni velük minden hazai oltás elismeréséről. Ezért az emlékeztető oltással járó „adminisztrációs megoldás” úgy tűnik, nagy segítség azoknak, akik önhibájukon kívül estek kelepcébe a márciusban elsőként felkínált keleti oltások miatt.  A rutinos utazók tehát azt ajánlják, hogy akik korábban keleti vakcinát kaptak és határátlépésre készülnek, a külföldi út előtt a harmadik oltás igazolását vigyék magukkal.

Bár nem hinnénk, hogy akad olyan, aki kalandvágyból harmadik oltásként orosz vagy kínai vakcinát kér, de ha igen, minden bizonnyal számol azzal, hogy továbbra sem, vagy éppenséggel újra nem tud szabadon utazni. Eddig egyébként 438 000 ember oltatta be magát harmadszor is Magyarországon.

Európai Unió: nincs egységes hozzáállás

Ujhelyi István EP-képviselő még júliusban fordult hivatalos levélben az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy a keleti vakcinával oltott magyar állampolgárok, akik harmadik oltásnak európai engedéllyel rendelkező vakcinát kapnak, automatikusan hozzájuthassanak az unió digitális Covid-igazolványához. A képviselő azóta azt is közölte: helyesli, hogy a kormány, engedve a nyomásnak, augusztustól lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét.

„Ezzel arra is lehetőség nyílik, hogy azok, akik eddig keleti oltás kaptak, most az EMA által engedélyezett vakcinával oltassák be magukat.”

Azaz a harmadik oltás lehetősége végső soron jóval több embernek jó, mint azt eredetileg gondoltuk. Hiszen nem csak az alacsony védettséget adó kínai vakcinával oltottaknak, időseknek és legyengült immunrendszerű személyeknek alkalmas (ahogy az Egészségügyi Nemzetközi Világszervezet ajánlja), hanem a nyáron hoppon maradt Szputnyikosoknak és Sinopharmosoknak is. 

Válasz hiányában megkérdeztük az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletét, hogy az unióban van-e még olyan ország, ahol a harmadik oltást alkalmazzák egyesek a szabad utazásokhoz, s válaszukból arra lehet következtetni, hogy erre még nem igazán született központi döntés:

„Az uniós polgárok és családtagjaik szabadon mozoghatnak az EU területén, az uniós Covid-igazolvány pedig megkönnyítheti az országok közötti utazást. Az az egyes tagállamok döntésén múlik, hogy a védettség igazolására elfogadják-e az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott, illetve nem jóváhagyott vakcinák kombinációját. Uniós szinten jelenleg technikai szintű egyeztetések zajlanak az emlékeztető (harmadik) oltások kezeléséről az uniós Covid-igazolvány tekintetében.”

Ahol nem tényező a harmadik oltás:

  • Franciaország például - ahol virágzik a többszáz euróért vásárolt hamis védettségi igazolványok fekete piaca -, azoktól is elfogadja az oltási igazolásokat, akiket a francia egészségügyi hatóságok által nem elismert, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által validált orosz és kínai oltóanyagokkal oltottak be. Viszont csak abban az esetben, ha a harmadik védőoltásnak egy mRNS típusú - BioNTech/Pfizer vagy Moderna - vakcinát vesznek fel. 
  • Ausztria ősszel tervezi bevezetni a harmadik oltást, de ugyanígy, kizárólag mRNS alapúval.
  • Németországban szeptemberben kezdték el oltani az időseket, az ápolásra szorulókat és a legyengült immunrendszerű embereket. Akik eddig vektorvakcinával lettek beoltva (AstraZeneca, Janssen), emlékeztető oltásként mRNS-vakcinát (Pfizer, Moderna) kapnak. 
  • Izrelben kizárólag Pfizert adnak harmadik oltásnak
  • Csehországban Pfizert és Modernával kezdik el a harmadik oltást Pfizerrel és Modernával, igaz, egyelőre csak a rászorulók körében egyelőre.

Ahol a harmadikkal sem biztos, hogy utazhatnak szabadon:

  • Bahreinben ötféle vakcina közül választhatnak (Pfizer/BioNTech, Janssen, Sinopharm, Szputnyik V és Covishield) emlékeztető oltást
  • Oroszországban az ott alkalmazott négy vakcinát (Szputnyik V, Szputnyik Light, EpiVacCorona, és CoviVac) kérhetik harmadiknak
  • Az Egyesült Arab Emírségekben a harmadik oltás is Sinopharm
  • Szlovákiában szeptember 10-én küldik ki a harmadik oltás lehetőségét, amely ugyanaz lesz, mint az előző kettő

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.