<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt egyre nagyobb terhelésnek vannak kitéve a kórházak. A kormány egy újabb intézkedéssel próbál javítani a helyzeten. 

A járvány harmadik hulláma sorra dönti a csúcsokat, és nemcsak a napi új fertőzöttek számát illetően, hanem a kórházakban is annyi beteget kezelnek - akár lélegeztetőgépen is -, melyre korábban még nem volt példa. A szombat reggeli adatok szerint 8897 fertőzöttet ápolnak kórházban, 989-en pedig lélegeztetőgépen vannak. 

Orbán Viktor korábbi nyilatkozata szerint a helyzet csak romlani fog, a kórházban ápoltak száma akár a 15-20 ezret is elérheti, így szükséges az ellátásban dolgozók számának növelése. Szombat este jelent meg az ezt lehetővé tevő kormányrendelet. 

Orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. december 8-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán) Orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. december 8-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Magyar Közlönyben megjelent rendelkezés alapján az orvostanhallgatókat is bevonják az ellátásba. A veszélyhelyzet idején megteremtik a lehetőségét annak, hogy az egészségügyi törvény szabályaitól eltérően az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésban részt vevők is önállóan végezhessenek egészségügyi tevékenységet, ha erre megkapják a tanáruktól az igazolást. Rájuk nézve öt önállósági szintet rögzített a kormány:

  • „A” szint: az adott tevékenységet, beavatkozást a jelölt saját indikáció alapján, önállóan végzi;
  • „B” szint: az  adott tevékenységet, beavatkozást a  jelölt saját indikáció alapján, önállóan, szakorvosi szupervízió mellett végzi (utólag – sürgős esetben haladéktalanul – tájékoztatja a szakorvost);
  • „C” szint: az adott tevékenységet, beavatkozást a jelölt szakorvossal történt kötelező, előzetes megbeszélés alapján önállóan végzi;
  • „D” szint: az  adott tevékenységet, beavatkozást a  jelölt szakorvos személyes irányítása alapján, a  szakorvos utasítása szerint végzi, vagy;
  •  „E” szint: az adott tevékenységet, beavatkozást a jelölt a szakorvos személyes irányítása alapján, vele együtt végzi.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.