6p

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányülésről számolt be a csütörtök déli Kormányinfón. Cikkünk folyamatosan frissül.

13:40

Nincs veszélyben az M1-es beruházás

Arra vonatkozó újságírói kérdésre, hogy a spórolás részeként milyen beruházások állhatnak le, Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy az M1-es autópálya háromsávosítása védett lehet, mivel erre érkeznek uniós források is. Hozzátette, hogy beruházásokat nem törölnek, csak átütemeznek.

13:25

Szalay-Bobrovniczky Kristóf cégei

Gulyás Gergely információi szerint a honvédelmi miniszter minden céges érdekeltségétől megszabadult, szerinte lehet, hogy ezek bejegyzése még nem történt meg a beszámoló leadásakor. A kaszinókhoz köthető cégen keresztül kifizetett, általunk elsőként megírt 1,6 milliárdos osztalékfizetéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ez az ő szemszögéből értelmezhetetlen mértékű összeg. (A Kormányinfó idején egyébként az Opten adatai szerint Szalay-Bobrovniczky továbbra is a budapesti kaszinókban érdekelt London Capital Zrt. tulajdonosa – a szerk.)

13:13

Infláció, forintárfolyam

Arra vonatkozó kérdésre, hogy hogyan lehet az, hogy a forint jobban gyengül minden más környező valutánál az euróhoz képest, és ha háborús inflációról van szó, miért van az, hogy a magyar fizetőeszköz gyengült a leglátványosabban, Gulyás Gergely elmondta, hogy fontos szétválasztani az inflációt és a forintárfolyamot. Mint mondta, inflációt tekintve a V4-ek közül a legjobban állunk, míg az árfolyamot illetően két tényező befolyásol, az első az államadósság mértéke. A miniszter szerint a probléma másik része emellett az, hogy rosszabb államadóssági adatokat örököltek 2010-ben és a rendszerváltozás után is, valamint magasabb az ország energiakitettsége is, mint a V4 más tagországainak is.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

13:06

Gázembargó

Gulyás Gergely a gáztározók feltöltöttségére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg 35 százalékon vagyunk, ez napról napra növekszik, októberre lehet 100. Azzal kapcsolatban, hogy lehet-e uniós gázembargó, a miniszter úgy fogalmazott, hogy ezt az Európai Unió nem teheti meg, mivel ehhez egyhangú döntés szükséges, Magyarország pedig ellenzi ezt.

12:47

Hivatalos válasz még nincs, de…

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy informális visszajelzést már kapott a magyar kormány a Brüsszelbe küldött javaslatokra. Gulyás Gergely szavai szerint informálisan már kapott jó visszajelzéseket a kormány.

12:39

Nincs a vízközművek átalakításáról szóló törvényjavaslat

Gulyás Gergely szerint a sajtóhírekkel ellentétben nincsen tervben olyan törvényjavaslat, amely elvenné az önkormányzatoktól a vízközműveket, ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a megemelkedő energiaárak mellett sok vízszolgáltató került csődközelbe, ezért a kormányt több önkormányzat is megkereste, hogy átadná ezeket a cégeket – a kormány egyébként úgy gondolja, jó lenne, ha nem lenne ennyi vízszolgáltató cég. Hozzátette, hogy az állam fel kell, hogy készüljön arra, többen akarják majd átadni a szolgáltatót, ehhez pedig struktúrát, holdingot kell majd alakítani.

12:33

A gázártól függ a forint árfolyama

A forint árfolyamának stabilizálásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy jelenleg a gázár alakulása befolyásolja leginkább a forint árfolyamának alakulását, ezért ezt a gázfüggetlenség elérésével lehetne stabilizálni. A kormány ezen kívül tartani fogja a költségvetési hiányt – tette hozzá a miniszter.

12:30

Így csökkentenék az energiafüggőséget

Az energiafüggőség csökkentése érdekében a Mátrai Erőműnél beindítanak jelenleg nem üzemelő erőműveket; a kormány 3 gázturbinás erőművet építtetne 2-3 év alatt; Paks 1 üzemidő-hosszabbítását kezdeményezik; növelik a hazai gázkitermelést 1,5 milliárd köbméterről legalább 2 milliárd köbméterre (az ország szükséglete 8-10 milliárd köbméter között van). A mostani gázár mellett a makói palagáz kitermelése is megéri. Másfél év alatt kibővítik a rendelkezésre álló naperőmű-kapacitást 6 gigawattra - eza jelenlegi 3 gigawatt duplája.

12:27

Jönnek a határvadászok

Gulyás Gergely a migrációs helyzet kapcsán elmondta, hogy a belügyminisztérium egysége alatt határvadász egységek jönnek létre, összesen nagyjából 4000 határvadász lesz. Közülük első körben 2200 határvadászt vesznek fel, ennek költségét a honvédelmi alapból biztosítják. A miniszter szerint a határvadászoknak készen kell állnia az erőszakos cselekedetek kezelésére.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

12:20

Elfogadtuk Brüsszel javaslatait

A miniszter a forint gyengülését a háborúval és az emiatt bevezetett szankciókkal magyarázta - szerinte emiatt Amerika "nem gyengül", Kína és az ázsiai térség erősödik, miközben Európa a saját maga által bevezetett szankciók hatásaitól szenved. Az infláció tekintetében valamivel jobban áll Magyarország, mint a térség országai, a devizaárfolyam szempontjából rosszabbul - mondta a miniszter.

Az Európai Bizottsággal folynak a tárgyalások a helyreállítási alap forrásairól, a kormány kiküldte javaslatait Brüsszelbe, miután a Bizottság nyilvánvalóvá tette, milyen területeken vár előrelépést.

Négy fontos területen elfogadtuk a Bizottság álláspontját - mondta Gulyás Gergely. 

1. Magyarország a nemzeti forrásból megvalósuló közbeszerzéseknél is 15 százalék alá mérsékli az egyajánlattevős közbeszerzések arányát.

2. Korrupciüs büntetőügyekben az ügyészség döntésével szemben lesz helye bírósági jogorvoslatnak;

3. A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt biztosítanak; a kormány a speciális, rendkívüli jogalkotási lehetőségek arányát csökkenti.

4. Magyarországnak az EU-s források jelentős részét arra kell fordítania, hogy a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjük el - ez a helyreállítási alap támogatási forrásaira is vonatkozik, ha megegyezés születik, akkor jövő év augusztusáig hitelt is igénybe veszünk erre a célra.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!