<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az ötödik Orbán-kormány új honvédelmi miniszterének jócskán akadnak céges érdekeltségei.
 

Egészen meglepő, hogy az új honvédelmi miniszter egy olyan, az üzleti világban rendkívül jártas valaki, akinek egyebek mellett a kaszinók világában is van érdekeltsége vagyonkezelője, a London Capital Zrt.-n keresztül, amely a budapesti kaszinókoncessziókat birtokló LVC Diamond Kft.-ban érdekelt közvetetten.  A 444 cikkében arról írt, hogy Andy Vajna egykori cégének most két tulajdonosa van: Garancsi István, a kormányfő barátjának 60 százalékos és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek 40 százalékos részesedése van a céghálók végén található Garinvest és London Capital Zrt.-ken keresztül.

Ezen kaszinós érdekeltség jövőbeli sorsa is kérdéses most, hogy az üzletember miniszteri széket kapott, hiszen Szalay-Bobrovniczky egy korábbi kérdésre válaszolva elmondta, hogy felülvizsgálja céges érdekeltségeit, és ahol összeférhetetlenség van, ott lemond azokról. 

Csinos osztalék

A 2021-es év a budapesti kaszinókban érdekelt London Capital Zrt.-nek így 1,624 milliárd forintos adózott eredményt hozott, ez jelentős növekedés a 2020-as 24,24 millió forinthoz képest.

A beszámolóhoz csatolt alapítói határozatból ki is derült az 1,624 milliárd sorsa: Szalay-Bobrovniczky Kristóf egyedüli tulajdonosként úgy döntött, hogy osztalékként kiveszi ezt a cégből.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Fotó: MTI/Soós Lajos Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Fotó: MTI/Soós Lajos

Szép fizetés valakinek?

A társaság személyi jellegű ráfordítása 2021-ben először nem nulla volt, hanem összesen 136,93 millió forint, amelyből 118,76 millió forint volt az éves bérköltség – ez azért is érdekes, mert a kiegészítő melléklet szerint az átlagos dolgozói állomány 0 fő volt 2021-ben, de a társaság valakinek vagy valakiknek így is kifizetett átlagosan havonta 11,4 millió forint fizetést.

Komoly követelések és egy kövér bankszámla

A London Capital beszámolójában végül az utolsó említésre méltó pont a követelések és a pénzeszközök sora. A cégnek 2,04 milliárd forint kintlévősége van adott kölcsönök és adó-túlfizetések formájában, ezzel szemben viszont érdemi kötelezettsége gyakorlatilag nincs. A vagyonkezelő számláin is komoly összegeket tart: mintegy 977 millió forint értékben.

Hogyan zárt a miniszter tőkealapos cége?

Szintén egyedüli érdekeltje a 2017-es TripleHill Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nek Szalay-Bobrovniczky Kristóf, ám ez a cég már jelentősen szerényebben zárta az évet, mint a már említett London Capital. A főtevékenységként alapkezeléssel foglalkozó TripleHill a 2021-es évet mintegy 74,85 millió forintos értékesítésből származó nettó árbevétellel zárta. Érdekesség, hogy 2020-al szemben 2021-ben a TripleHill csak belföldön volt aktív – holott a megelőző évben az árbevétel jelentős hányadát, 35,37 millió forintot Hongkongban szerezte a cég. Az adózott eredmény 2021-ben 23,82 millió forint lett a 2020-as 4,96 millió forinttal szemben, azaz a miniszter ezen cége is sokkal jövedelmezőbbé vált.

Mindazonáltal, ahogy az a beszámolóhoz csatolt részvényesi határozatból kiderült, e cég esetében Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy döntött, hogy nem fizet osztalékot. A nyereséget a cég saját tőkéjébe forgatták be ehelyett.

Egy kölcsön és egy 2 milliós fizetés

A TripleHill-nek kintlévősége gyakorlatilag nincsen, míg tartozásai sem jelentősek: a beszámolóban szereplő 93,55 millió forint döntő többségét, 84,87 millió forintot egy hosszú lejáratú kölcsön adja.

A cég tárgyévben átlagosan egy főt foglalkoztatott, számára a bérköltség 27,07 millió forint volt, azaz a TripleHill 2,25 millió forintos fizetést nyújtott havonta.

A repülős cég

A honvédelmi miniszter cégei közül emellett mindenképpen érdekes még a 2021-es alapítású Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt. amely a tulajdonosa annak a HSC Aerojet Zrt.-nek, amely vezérigazgatói feladatait nem más, mint Szalay-Bobrovniczky Kristóf látja el, és amely 2021 szeptemberében állami kezességgel megvásárolta a katonai kiképző és könnyű harcászati gépeket gyártó cseh Aero Vodochody vállalatot.

A Magyar Aerojet-nek ez az első éve, így beszámolója is csak a 2021. április 23.-2021. december 31. közti időszakra vonatkozik. A társaság értékesítésből származó nettó árbevételt nem realizált, és személyi jellegű ráfordítása sem volt, viszont adózott eredménye így is 4,84 milliárd forint lett – ez feltételezhetően az Aero Vodochody-hoz köthető.

Szalay-Bobrovniczky úgy döntött, hogy nem fizet osztalékot, a nyereséget teljes egészében az eredménytartalékba forgatták be.

Hogy teljesített a honvédelmi miniszter többi érdekeltsége?

A Magyar Vagon Invest Zrt. főtevékenysége vagyonkezelés, a cég a 2021-es évet 29,44 millió forint nettó árbevétellel és 34,7 millió forint veszteséggel zárta.

A 2021 júniusában alapított UJ Clinic Zrt. szakorvosi járóbeteg-ellátással foglalkozik majd, ám a cég egyelőre még szemmel láthatóan a beindítási fázisban van, hiszen árbevétele még nem volt, csupán 21,6 millió forintos veszteséget termelt.

A VBPS Ingatlanforgalmazó és –hasznosító Kft. főtevékenysége szerint ingatlan-adásvétellel foglalkozik, ám a korábbi évekhez hasonlóan idén is csak elhanyagolható értékesítésből származó bevételt realizált 10,56 millió forinttal, míg adózott eredménye 65,89 millió forint lett. Érdekesség, hogy ennél a cégnél Szalay-Bobrovniczky Kristóf 49 millió forint osztalék kifizetéséről döntött.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.