4p

Vissza nem térítendő állami támogatásból is bővítették azt a kényelmes vadászházat a Mecsekben, amely az Ungár család érdekeltségébe tartozik. Egy kastélyszállóra is kaptak pénzt, de az a megszorítás áldozata lett.

A Gulyáságyú Média egy birtokába került, valószínűleg augusztus 11-én készült felvétel alapján tudta beazonosítani, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Opatijában, Ungár Péter LMP-társelnök nővérének villájában töltötte augusztusi vakációját. Az eset kapcsán a mérsékelten ellenzéki politikus is megszólalt:

Azt is el kell mondanom, hogy szerintem úgy helyes, ha a miniszterelnök nyaralni megy, akkor kivesz egy szép szállodai szobát és kifizeti

 - írta az oldalán Ungár Péter.

A horvátországi villa tehát Ungár Péter nővérének a tulajdonában áll. Ungár Anna a vezető tisztségviselője a Budapesti Ingatlan (BIF) Nyrt.-nek, a BIF főrészvényese pedig a Pió-21 Kft., aminek tulajdonosa Schmidt Mária és gyerekei: Ungár Péter és Ungár Anna. A Pió-21 Kft. pedig hálás lehet az Orbán-kormánynak, hiszen két leánycégéhez tartozó szálláshely is vissza nem térítendő állami támogatást kapott korábban.

Az elmúlt években számos cikk jelent meg arról, hogy a kormányzati felügyelet alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy-pályázatokon keresztül vissza nem térítendő állami támogatásokkal finanszírozta Magyarország leggazdagabb embereinek szállásfejlesztéseit is. Nos, a Pió-21 Kft.-nek két turizmussal is foglalkozó leánycége van:

  • Kastélyszálló Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft.
  • Mészkemence Kft.

Az előbbi cég a Verseg-Fenyőharaszton található kastélyszállót fedi. A jelenleg négycsillagos szállóként működő kastélyt Podmaniczky Levente építette 1868-ban késő klasszicista stílusban. Az oldalán található leírás szerint jelenleg a BIF Nyrt. üzemelteti 1994 óta. Szintén innen derül ki, hogy a Kastélyszálló Kft. 97,6 millió forint támogatást kapott a Kisfaludy-programból. A projekt azonosítója 2021-es dátumot tartalmaz, a befejezési dátum pedig 2022 november vége. A pénzből a kastélyszálló korszerűsítését célzó fejlesztések kiviteli tervei, megvalósíthatósági tanulmány készült el, valamint a konyha elszívó berendezését cserélték le.

Ungár Péter fiatalon lett milliárdos. Fotó: MTI
Ungár Péter fiatalon lett milliárdos. Fotó: MTI

A dátumok azért fontosak, mert nyilvános adatbázisok szerint a Kastélyszálló Kft.-nek először 2017-ig volt tulajdonosa az Ungár-család Pió-21 Kft-je, majd 2022 februárjától. A kastélyszálló felújítását is állami pénzből tervezték, de idén januárban derült ki, hogy a megszorítások jegyében 56 milliárdnyi turisztikai támogatást vont vissza a kormány. Így több mint 862 millió forint vissza nem térítendő támogatástól esett el a Kastélyszálló Kft. is.

A hét szobás, minden kényelemmel felszerelt vadászházat elsősorban igényes vadászoknak ajánljuk,és kiemelt törekvésünk, hogy akár a nem vadászó családtagoknak is élményt nyújtsunk

- ez pedig már Mészkemence Vadászház leírása. 

A hvg.hu írta meg, hogy az állami erdészettől bérel a Mecsekben egy vadászházat az LMP-s Ungár Péter családjának befektetési társasága. A HVG az erdészetektől kért kimutatások között találta meg az információt, hogy a Mészkemence Kft. 2027-ig kapta meg a bérleti jogot a Mecseknádasd közelében álló vadászházra. A Mészkemence tulajdonosa a Pió-21 Kft., amely az ellenzéki képviselő egyik legfőbb vagyoneleme: a társaság 17 százalékát ő birtokolja.

A vadászházat is a Kisfaludy-pályázat vissza nem térítendő állami támogatását felhasználva újították fel. A Mészkemennce Kft. 34,9 millió forintot kapott a 2017-es pályázati körben, a befejezési dátum pedig 2019. december közepe volt. A pénzből bővítették a vadászházat: a két új vendégszoba négy új fekvőhelyet jelent. Egy finn szaunát és egy élménymedencét is kaptak az állami támogatásból a vadászok. Kicserélték a nyílászárókat és építettek egy nagy parkolót. A cég 2017-ben még nem volt a Pió-21 tulajdonában, de 2018 novemberétől átvették a társaságot. Nem mehet túl jól a vadászház, mert a cégnek tavaly csak 3 millió forint bevétele és 14 millió forint vesztesége volt, de a korábbi években is mindig mínuszban zártak.

Persze a BIF Nyrt.-nek van olyan szállodája is, amely nem kapott állami támogatást. A cég tulajdonát képezi egy ikonikus épület a budapesti belváros szívében, a Madách tér 3-4. szám alatt.  Az ingatlan hosszútávú bérleti szerződés keretén belül exkluzív 4 csillagos szállodaként működik Arcadia Hotel néven.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!