<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Már 2019-ben is félmilliárd forintos veszteség jött össze a májusban becsődölt Robinson Tours utazási irodánál, így a koronavírus-járvány csak megfejelte az amúgy is kulmináló anyagi problémákat.

Már 2019-ben is jelentős problémái voltak a májusban becsődölt Robinson Tours utazási irodának, pedig akkor még nem volt jelentős hatással a turizmusra a koronavírus-járvány - derül ki a felszámolás alatt álló Robinson Tours Kft. tavalyi, valamint a felszámolás miatti 2020-as záró beszámolójából.

A társaság 2018-ig nyereséges volt, aztán 2019-ben hirtelen már egy 537 millió forintos veszteség rondított bele a képbe, amit aztán 2020-ban fél év alatt sikerült még 196 millió forint mínusszal megfejelni, így jött össze 733 millió forintos veszteség, amikor bedobta a törülközőt az utazási iroda.

Mi áll a döntés mögött? 2019 decembere óta egy olyan helyzet állt elő, amely a Covid-19 vírusra hivatkozva idáig még nem tapasztalt utazási, és egyéb korlátozásokat hozott. Határokat zártak le, leállt a légi forgalom, bezártak a szállodák, éttermek, múzeumok és a hétköznapi életünk is korlátok közé szorult. Több hónapra leállt az üzleti élet sok gazdasági szektorban, elsőként a turizmusban, teljesen lenullázva a bevételi oldalt. A kormány munkahelymegtartó és vállalattámogatási intézkedései nem nyújtanak tényleges segítséget a 80 munkatárs foglalkoztatására, megtartására - indokolta meg a leállást májusban Jakócs Áron tulajdonos.

A cég 2018-as és 2019-es beszámolóiban is kedvezőtlen üzleti környezetre panaszkodik, pedig akkor dübörgött a turizmus, igaz, az időtájt még nem a járvány okozta az utazási iroda problémáit, hanem már akkor érzékelhető globális pénzügyi és gazdasági bizonytalanság. A beszámoló szerint tavaly a bevételek alakulásával még nem is volt igazán gond, hiszen 5,3 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak, de ez is csökkenés volt a 2018-as 5,6 milliárd forintról. Idén viszont elapadt a bevétel: mindössze 551 millió forint szerepel a mérlegben, míg a kiadások bőven 600 millió forint felett jártak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Ötéves eltiltás

A kiadások viszont épp ellenkezően alakultak: 5,3 milliárd forintról 5,7 milliárdra ugrottak meg például az anyagjellegű ráfordítások. A csődöt vélhetőleg az sem akadályozta volna meg, ha 2019-ben nem vesznek ki 45 millió forint osztalékot a 2018-ban megtermelt 109 millió forintos profitból.

A Robinson Tours ma már nem szerepel a Budapest Főváros Kormányhivatal utazásszervezői nyilvántartásában, ellenben a jövő nyárig eltiltották az ilyen tevékenységtől. A döntés azt is kimondja, hogy a cég tulajdonosai és vezető állású munkavállalói öt évig nem tölthetnek be vezető állást más utazási irodánál.

A Világgazdaság júniusban írt arról, hogy az utazásszervező ügyfeleinek a vagyoni biztosítékot nyújtó Colonnade Biztosító magyarországi fióktelepe megindítja a kártalanítást. Kovács Gábor, a fióktelep ügyvezetője a lapnak arról beszélt, hogy adataik szerint, bár magasabb az ügyfeleknek járó összeg az iroda első becslésében szereplő 250 millió forintnál, a 380 milliós kaucióbiztosítás bizonyosan fedezi majd a teljes kárértéket. A biztosító úgy számolt, hogy a törlés utáni egy héten belül az érintettek több mint 90 százaléka megkaphatja a korábban az irodának befizetett összeget. A folyamat még most is tart a biztosító honlapján elérhető tájékoztató szerint. Mint írják:

  • "2020. július 6-áig az utazási iroda fizetésképtelensége miatt elmaradt utazásokra befizetett előlegek és részvételi díjak 80 százalékát már kifizettük az utazási iroda helyett.
  • A még meg nem térített kárigények elbírálása jelenleg is zajlik, a szükséges hiánypótlásokról az érintett károsultakat folyamatosan tájékoztatjuk.
  • Folyamatosan egyeztetünk továbbá a hatóságokkal az utazási szerződésekkel kapcsolatban, amelyeket az utazók az iroda fizetésképtelenségét megelőzően már lemondtak vagy amelyeket más okból a jogszabály alapján ezidáig nem tudtunk megtéríteni."

Arra is felhívják a figyelmet, hogy célszerű a Robinson Tours kifizetetlen adósságai ügyében közvetlenül vagy a felszámolóhoz vagy a biztosítóhoz fordulni. Rengeteg előre befizetett utazás maradt el a koronavírus-járvány miatt, de nem biztos, hogy mindenki visszakapta a pénzét az utazási irodáktól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.