<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kizárólag a lakosságnak értékesítő főfoglalkozású egyéni vállalkozók maradhatnak a kata szerinti adózásban. Megjelent a Magyar Közlöny.

Akik szeptember elsejétől is benne tudnak és akarnak maradni a kata szerinti adózásban – tehát kizárólag a lakosságnak értékesítő főfoglalkozású egyéni vállalkozók –, azoknak a működését szabályozza a Magyar Közlönyben hétfő este megjelent a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény. A Bank360.hu közleménye hívta fel a figyelmet arra, hogy az új törvényben azonban azok számára is van egy nagyon fontos szabály, akik augusztus végével megszűnnek katások lenni, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete pedig egy durva hibára hívta fel a figyelmet.

A Bank360 közleménye szerint az új kata-törvény kimondja, hogy akiknek augusztus 31-én fennáll a kata jogviszonya, az év első nyolc hónapjára havonként 1,5 millió forintra, azaz összesen 12 millió forintra emelkedik a bevételi határ. Ez azt jelenti, hogy megkapják az eddigi teljes éves keretüket 8 hónapra.

Durva hiba maradt az új KATA törvényben! Az új KATA törvény szerint az átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember elsejével! – írja a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye a Facebookon.

A kata legfontosabb változásai szeptembertől:

  • Csak főállású egyéni vállalkozó katázhat;
  • A katásnak csak lakossági ügyfelektől lehet bevétele, vállalkozástól, jogi személytől nem;
  • A kedvezményes adózás bevételi határa évi 12 millióról 18 millió forintra nő;
  • Az új katára be kell jelentkezni, aki szeptember 25-ig megteszi, az már szeptember 1-től katázhat, egyébként a bejelentkezés hónapját követő hónaptól.

Frissítés:

Angyal József okleveles adószakértő közleménye szerint a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete által az átalányadózás választása körében közzétett állásfoglalása kimeríti a rémhírterjesztés fogalmát. Kétségtelen, hogy Kata adózással kapcsolatos áttérés végrehajtása elsősorban a könyvelők feladata lesz, de a jogszabályok értelmezésre nem terjed ki a szakmai kompetenciájuk. Tévedett az MKOE abban, hogy

„„a régi katatörvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést (Katv. 25.§ (5)) (…) Az új kata törvény átalányadózásra való áttérésről szóló része lerontja a régi katatörvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022.09.01-től választható, csak 2022.01.01-re visszamenőlegesen, vagy 2023.01.01-től”

Az MKOE figyelmen kívül hagyja az új Kata törvény 12.§ (5) bekezdését, mely szó szerint megegyezik a régi Kata tv. hivatkozott 25.§ (5) bekezdésével. Az új Kata tv. átmeneti rendelkezése 15.§ (2) szerint: Az e törvény szerinti adóalanyiság választására nem jogosult, 2022. augusztus 31-én a kisadózó vállalkozások tételes adóját alkalmazó egyéni vállalkozó az Szja tv. 50-56. §-a szerinti átalányadózás választását a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. október 31-éig jelentheti be.

A jogszabály szövege egyértelmű, a 2022. augusztus 31-ével, a törvény erejénél fogva megszűnő Kata-s vállalkozóra vonatkozik. Valóban visszamenőleges hatályú az átalányadózás választása: 2022. október 31-ig történő bejelentés esetén visszamenőlegesen 2022. szeptember 1-től választható az átalányadózás. Az átmeneti szabály olyan részletes szabály, amelyik az szja tv. általános szabályait felülírja. Ősrégi római jogi elv, hogy általános jogszabályra nem lehet hivatkozni, ha van olyan jogszabály, amelyik nálánál konkrétabb, részletesebb szabályt ad. Ez azt jelenti, hogy a speciális szabály, a legis specialis, mindig lerontja a legis generalit.

Az átmeneti jogszabály az adóhatóság számára is felhatalmazás ad az új Kata tv. 15.§ (2) bekezdésében az átalányadózás választásra vonatkozóan: „a bejelentés módját és formáját az állami adó-és vámhatóság honlapján 2022. augusztus 15-éig közzé teszi”.