TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Várhelyi Olivér is aránytalannak és elfogadhatatlannak nevezte a tüntetők elleni erőszakot a fehérorosz elnökválasztások éjszakáján. Ötven civil és 39 rendőr megsérült, összesen háromezer embert letartóztattak.

A szólásszabadságot, a gyülekezés szabadságát, valamint az alapvető emberi jogokat tiszteletben kell tartani - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tegnapi fehéroroszországi elnökválasztást követő megmozdulás résztvevői ellen alkalmazott erőszakra reagálva.

Aljakszandr Lukasenka és Orbán Viktor találkozója Minszkben 2020. június 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Aljakszandr Lukasenka és Orbán Viktor találkozója Minszkben 2020. június 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Elítélték az erőszakot 

Michel rövid Twitter-üzenetében kiemelte: a tüntetőkkel szembeni erőszak nem jó válasz.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egyúttal arra szólította fel a hatóságokat, hogy a szavazatokat pontosan számolják és tegyék közzé. Szintén elítélte a tüntetők elleni erőszakot és kijelentette: az alapvető emberi jogokat tiszteletben kell tartani.

A békés tüntetők elleni erőszakos fellépésnek nincs helye Európában

- fogalmazott von der Leyen az MTI szerint.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos közös közleményükben aránytalannak és elfogadhatatlannak nevezték a békés tüntetők elleni állami erőszakot.

Elítéljük az erőszakot, és minden fogva tartott azonnali szabadon bocsátására szólítunk fel.  A fehérorosz hatóságoknak gondoskodniuk kell a békés gyülekezés alapvető jogának tiszteletben tartásáról

- jelentették ki.

Kiemelték: alapvető fontosságú a szavazatok pontos számlálása, valamint az, hogy a választási bizottság közzé tegye az eredményeket. Szerintük csak az emberi jogok, a demokrácia és a szabad választások tisztasága biztosíthatják Fehéroroszország stabilitását és önállóságát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Európai Unió figyelemmel kíséri a fejleményeket, és azok értékelése alapján ad választ, illetve a kialakult helyzetre tekintettel alakítja Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolatait - tették hozzá.

Lukasenka győzött, de...

A minszki választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint a vasárnapi elnökválasztáson a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka, aki 1994 óta vezeti Fehéroroszországot, a szavazatok 80,23 százalékával győzött. A fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja pedig 9,9 százalékot szerzett.

Az ellenzék ugyanakkor kétségbe vonja a választás tisztaságát.

A német kormány szintén azt közölte, hogy "erős kétségei" vannak a választással kapcsolatban, amely során a "minimális standardokat" sem tartották be. Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke viszont gratulált Lukasenkának a győzelemhez.

Az elnök idén júniusban Orbán Viktor miniszterelnököt is fogadta Minszkben egy hivatalos látogatás keretében.

Az állami exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között.

Bár a Tavasz-96 jogvédő szervezet szerint egy tüntető meghalt, a BBC szerint ez a hír később valótlannak bizonyult. Hivatalos közlések szerint ötven civil és 39 rendőr sérült meg, összesen háromezer embert letartóztattak.  

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.