2019. június 22. 07:59

Nincs példamutatás, nincs intelem a gyenge forint miatt, mehetnek nyugodtan külföldre nyaralni.

Nagyot futott a sajtóban Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozata pár hete, amikor a gyenge forintárfolyam kapcsán arról beszélt a Figyelőben, hogy nem muszáj külföldre menni nyaralni (merthogy most többe kerül, mint amikor erősebb a forint), itthon is el lehet tölteni a szabadságot, Magyarországon nagyon szép helyek vannak.

Csodás horvát tengerpart (Fotó: Pixabay) Csodás horvát tengerpart (Fotó: Pixabay)

Így fogalmazott a hetilapnak a miniszter:

"Izgalmas egy külföldi kirándulás, de egyáltalán nem baj, ha honfitársaink itthon töltik a szabadságukat, itthon pihennek és költenek. Annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon."

A legutolsó állítással nincs okunk vitatkozni, de azért kíváncsiak voltunk arra, hogy a negyedik Orbán-kormány miniszterei jó példával járnak-e elöl, és a magyar határokon belül frissülnek-e fel a rájuk váró feladatokra. Ezért június elején levelet küldtünk a Kormányzati Tájékoztatási Központnak, hogy tájékoztatást kérjünk a tárcavezetők idén nyári úticéljairól. Természetesen választ nem kaptunk, de nem adtuk fel, és a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely minisztert kérdeztük meg arról, kaptak-e iránymutatást, utasítást a miniszterek arra vonatkozóan, hogy a szabadságukat példamutatásként itthon töltsék.

Gulyás egy félmosollyal az arcán azt mondta erre: "Nincs ilyen iránymutatás, amíg polgári kormánya van Magyarországnak, addig nem is lesz arra, hogy egy miniszter hol töltse a szabadságát."

Vagyis ha az idejük és a pénzük engedi, akkor a miniszterek mehetnek bármerre a világban, nem köti őket semmilyen intelem, hogy "itthon pihenjenek és költsenek, ahol annyi szép és érdekes látnivaló van". Ez a tanács csak a választópolgároknak szólt.

Azt is megkérdeztük Gulyás Gergelytől, hogy ő személyesen tervez-e küldöldi nyaralást. Mint mondta, tervezett, de hivatalos programja miatt bizonytalanná vált - "veszélybe került" - az olaszországi útja, ahová négy napra utazott volna el. Közbeszóltak "a július másodiki kétharmados szavazások", vagyis az Európai Parlament új ciklusának indulása, amelyen egyben fontos tisztségekről is döntés születhet. Augusztusban egyébként szeretnék majd nyaralni - tette hozzá a miniszter.

A pénzügyminiszter jótanácsait a jelek szerint a többi magyar közül sem mindenki fogadja meg. A Groupama Biztosító külföldi nyaralási terveket és utazási szokásokat vizsgáló országos kutatása szerint - amelyet a Világgazdaság idézett - egyre többet utazunk külföldre, és idén nyáron is Horvátország a legnagyobb kedvenc: a külföldre készülők csaknem harmada a csodás tengerparttal rendelkező déli szomszédot látogatja meg. A KSH adatai szerint 2007 és 2018 között negyedével nőtt a határainkon kívülre irányuló utazások száma. Az is kiderül a cikkből, hogy a magyarok harmada minden évben elutazik külföldre.

Horvátország az egyik kedvenc üdülőhelye Orbán Viktor miniszterelnöknek is, útjairól a közösségi oldalán posztolgat képeket. A miniszterek - köztük Rogán Antal - is szívesen töltik a szasbadságukat külföldön.

Ami az árfolyamokat illeti, az euró május végén 327 forint környékén mozgott, ekkor volt a csúcsán, majd onnan leereszkedett a mostani 323 forintos szintre. Tavaly ugyanebben az időszakban valamivel erősebb volt a magyar fizetőeszköz, az eurót 318-319 forint környékén jegyezte az MNB. De abban az évben június 20. után már gyengülni kezdett a pénzünk, akkor 326 forint környékén mozgott az árfolyam. A horvátországi nyaralásokhoz szükséges kuna árfolyama az idei nyaralási szezonban kiszámíthatóan mozog, 43-44 forint között. Az MNB legutolsó jegyzése 43,74 forint volt, ami az előző pár héthez mérten rosszabb a nyaralni készülők szempontjából, valamelyest drágult ugyanis a kuna. Tavaly is nagyjából ezt a pályát futotta be az árfolyam.