2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Thomas Bach szerint lehetetlen teljesíteni Ukrajnának azt az igényét, hogy szigeteljék el a világsportot az oroszoktól.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a CNBC tévének adott interjúban úgy vélekedett, hogy az orosz és fehérorosz sportolók felfüggesztése sértené az emberi jogokat és az Olimpiai Chartát.

"Lehetőséget biztosítottunk a két ország sportolóinak, hogy egyéni és semleges sportolóként versenyezzenek, de nem országuk képviselőiként - hangsúlyozta Bach. - Az ukrán kormány kinyilvánította, hogy mindenki teljes elszigetelését igényli, aki orosz útlevéllel rendelkezik, ami azonban értékeink ismeretében lehetetlen" - tette hozzá.

A NOB-elnök szerint a kitiltás sértené az emberi jogokat. Fotó: Depositphotos
A NOB-elnök szerint a kitiltás sértené az emberi jogokat. Fotó: Depositphotos

A NOB vezetője az orosz és fehérorosz sportolóknak a párizsi olimpián való esetleges részvételéről szólva így fogalmazott: "Nem hiszem, hogy néhány napon belül megszületik a végső döntés."

Július 26-án a NOB - miközben több mint kétszáz országot Párizsba invitált - Oroszországnak és Fehéroroszországnak nem küldött meghívót a jövő nyári ötkarikás játékokra.

A NOB tavaly február 28-án azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy akadályozzák meg az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország és a konfliktusban őt támogató Fehéroroszország sportolóinak nemzetközi versenyeken való részvételét. Idén márciusban a NOB végrehajtó bizottsága azt indítványozta, hogy az orosz és fehérorosz sportolókat csak semleges státuszban engedjék vissza a sport világába, és csak azokat, akik nyilvánosan nem támogatták az ukrajnai háborút, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy a nemzetbiztonsági szervekkel. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!