2018. október 2. 14:02
MTI

A férfiaknak pedig a harmadát, mutatta ki egy friss kutatás. Viszont az egészsége életmód nagyban mérsékelheti a betegségek kialakulásának kockázatát.

A nők majdnem fele, a férfiak harmada számolhat a stroke vagy olyan idegrendszeri betegségek, mint az elbutulás és a Parkinson-kór kockázatával - állapította meg egy új holland kutatás.

"A központi idegrendszer három gyógyíthatatlan betegségét együtt vizsgáltuk, nemcsak azért, mert gyakoriak, hanem azért is, mert sokszor együtt fordulnak elő és lehet, hogy az okok között is vannak hasonlóak" - mondta Arfan Ikram, a rotterdami Erasmus Orvosi Egyetem kutatója, a Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry című szaklapban közölt tanulmány vezető szerzője.

illusztráció (DPA) illusztráció (DPA)

Ez azt jelentheti, hogy megelőzésüknek is lehetnek közös módjai: a kutatók azt találták, hogy egyes megelőzési stratégiák 20 és 50 százalék közé mérsékelhetik a kockázatot.

A nagyszabású kutatásban több mint 12 ezer egészséges, az induláskor 45 évnél idősebb embert követtek 1990-től 2016-ig. A 25 év alatt 5291-en haltak meg a résztvevők közül. Majdnem 1500-nál diagnosztizáltak elbutulást, vagyis demenciát, 1285 embernél alakult ki stroke és 263-nál Parkinson-kór.

A 45 évesnél idősebb nőknél 48 százalék volt az esély arra, hogy a három kórban megbetegedjenek, a férfiaknál 36 százalék. A különbség oka leginkább az volt, hogy a férfiak korábban meghaltak, azaz nem valamilyen védekező mechanizmus, amivel a férfiak rendelkeznek és a nők nem - mondta Ikram.

A három betegség ugyan gyógyíthatatlan, az egészséges életmód - megfelelő étrend, dohánymentesség és a cukorbetegség elkerülése - mégis védhet a stroke és a demencia ellen és segíthet megelőzni a demencia jelentkezését - tette hozzá. A három idegrendszeri betegség költségei a becslések szerint a világ éves GDP-jének két százalékát teszik ki.

A kutatók megjegyezték, hogy a tanulmányban csak európai származású, viszonylag magas várható élettartamú embereket vizsgáltak, tehát az eredmények "nem biztos, hogy más etnikumokra is alkalmazhatók".

A világon a 65 év fölöttiek nagyjából 7 százaléka szenved Alzheimer-kórtól vagy az elbutulás más formájától, 85 év fölött az arányuk 40 százalék. A demensek száma 2050-re megháromszorozódhat, 152 millióra nőhet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.