3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Hamarosan rengeteg munkavállalónak kell döntenie a 2022-es cafeteria keret felosztásáról. A tavalyi tapasztalatok alapján sokan választják majd az egészségügyi célú takarékoskodást, az OTP Egészségpénztár adatai szerint ugyanis nemcsak a munkáltatói, hanem a munkavállalói befizetések volumene is 29 százalékkal tudott gyarapodni 2021 első három negyedévében.

Elérkezett 2022 második hónapja, ez pedig sok munkavállaló számára azt is jelenti, hogy hamarosan dönteniük kell az éves cafeteria keret felosztásáról. S bár sokat hallani arról, hogy a cafeteria elemek nyújtotta lehetőségek évről évre szűkülnek, sokan még mindig nincsenek tisztában a rendszer összes előnyével.

Többet teszünk félre az egészségünkre. Fotó: Depositphotos
Többet teszünk félre az egészségünkre. Fotó: Depositphotos

„A tavalyi év nagy tanulsága, hogy a járvány nemcsak impulzusszerű, hanem tartós változásokat indított el a magyar társadalomban, mind az egészségügyi szolgáltatások színvonalával, mind az egészségmegőrzéssel kapcsolatos viselkedésminták tekintetében” – közölte Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

A szakember hozzátette: a járvány első évét követően ugyanis 2021 első három negyedévében is jelentősen növekedtek az OTP Egészségpénztárhoz érkező befizetések.

Ebben az időszakban az összes befizetés 82 százalékát kitevő egyéni befizetések teljes összege 7,6 milliárd forint volt, mely érték 29 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, azonos időszakban mért szintet. Ezzel párhuzamosan a munkáltatói vállalás összege 1,7 milliárd forintot tett ki, mely éves szinten 8 százalékos növekedést takar. Ha csak a 2021. július és szeptember közötti adatokat vizsgáljuk, akkor azt látni, hogy a munkavállalók 2,3 milliárd forintot fizettek be a pénztárba, a munkáltatók pedig 660 millió forintot, mely értékek szintén növekedést mutatnak 2020 harmadik negyedévéhez képest.

„Mivel szinte mindannyiunk életében vannak olyan költségek, melyek fedezhetők egészségpénztári számláról, ezért kihagyott lehetőség, ha valaki nem él ezzel a megtakarítási formával”hívta fel a figyelmet Kovács Tamás Attila.

A befizetések után ugyanis 20 százalékos adó-visszatérítés érvényesíthető a személyi jövedelemadóból, legfeljebb évi 150 ezer forintig. A pénztári megtakarítás terhére elszámolhatók egyebek mellett a privát egészségügyi ellátással és gyógyszerekkel kapcsolatos költségek, de ugyanígy, egyes gyermekvállalással, életvitellel vagy lakhatással kapcsolatos kiadásokra is fordítható az egészségpénztári megtakarítás.

A munkáltatók számára pedig nemcsak azért előnyös az egészségpénztári megtakarításhoz való hozzájárulás, mert jelentősen növelheti a munkavállalói lojalitást a pénztári tagság által biztosított, privát egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, hanem mert a hozzájárulás célzott támogatásként folyósítva kedvezményesen adózik. Erre jó példa az elmúlt időszakban népszerűvé vált, s idén már havi 30 ezer forintos értékben nyújtható lakáshitel-támogatás, melyből a munkavállaló a lakáshitelének törlesztőjét – vagy annak egy részét – fizetheti ki. Ez a célzott támogatási forma azért különösen kedvező a munkáltatóknak, mert a befizetett összeg után számukra nem keletkezik adófizetési kötelezettség, s a munkavállalónak is csupán a támogatásként megkapott összeg 24,92 százalékát kell közteherként megfizetnie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!