<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Múlt héten kedden, a katatörvény módosításának benyújtása után a Margit híd elfoglalásával indult a szombatig tartó, majd hétfő reggel a futárok által a Facebookon meghirdetett, a Margit híd ismételt lezárásával újrainduló tüntetéssorozat Budapesten.

A tüntetések a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, a katáról szóló törvény szigorítása elleni fellépés mellett a hét második felétől a rezsicsökkentés-csökkentés elleni tiltakozással is kiegészültek, és a hétfő reggeli, Margit híd pesti hídfőjéhez szervezett demonstráció is e két témára koncentrált.

A Margit hidat korábban lezáró tüntetők a rendőri intézkedés után a gyalogjárdán, a pesti hídfőnél 2022. július 18-án. MTI/Balogh Zoltán
A Margit hidat korábban lezáró tüntetők a rendőri intézkedés után a gyalogjárdán, a pesti hídfőnél 2022. július 18-án. MTI/Balogh Zoltán

A túlnyomórészt robogóval és biciklivel, ételkiszállító cégek pólóiban és dobozaival megjelent demonstrálók először a külső sávot foglalta el a híd északi oldalán, majd a másik oldalon is, végül mindkét irányban lezárta a hidat a pesti hídfőnél, a Jászai Mari tér közelében. Az egyre bővülő tömeg végül 8 óra előtt a Margit hidat teljes szélességében elfoglalta. A rendőrök a forgalmat a budai és a pesti oldal felől is elterelték.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 9 órakor azt írta, az előzetesen bejelentett gyűlés véget ért, de a résztvevők továbbra is teljes szélességében elfoglalják a Margit hidat. A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el a villamossíneket és az úttestet. A tiltakozók egy csoportja közben megindult a Nyugati tér, majd az Oktogon irányába, majd tovább az Andrássy úton a Bajcsy-Zsilinszky út felé, ezután a Kossuth Lajos utcán haladtak tovább.

Ezt követően rendőrök vonultak fel a Margit hídra mindkét hídfőnél. A tüntetők csoportját az úttestről a híd déli járdára szorította a rendőrség, a rendőrök néhány embert kiemeltek a csoportból.

A Margit hídon 11 óra körül mindkét irányban megindult a forgalom.

A rendőrök szabálysértés tovább folytatása miatt előállítottak öt embert, akik a többszöri felszólítás ellenére sem mentek fel a járdára.

A tüntetők végül a Kossuth téren táboroztak le, ahol egy futár a követeléseiket tartalmazó három pontos petíciót ismertette;

A demonstrálók által aláírt petícióval a Képviselői Irodaházhoz indult a néhány száz tiltakozó, ám a rendőrök útjukat állták, és sokakat igazoltattak.

A demonstráció végén felolvasott három pontból álló petíció a következőket tartalmazta:

  • Tolják el a kata módosításának bevezetését januárra!
  • Tervezzék újra a kata módosítást!
  • Tervezzék újra a „rezsicsökkentés-csökkentést”!