4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Parragh László, az MKIK elnöke a tüntetések és hídlezárások közepette elmondta, miben volt vitája a kormánnyal és miért nem volt fenntartható így a kata.

Számoltunk azzal, hogy tüntetések lehetnek a kata módosításából – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Porfolionak adott interjújában arra, hogy napok óta tüntetések és hídlezárások vannak Budapesten a kata jelentős és hirtelen szigorítása miatt.

Ha egy kényelmes, olcsó rendszert módosítanak, ott lesznek elégedetlenek, ez egy természetes reakció – tette hozzá Parragh.

Akik kikerültek a katából, nem fogják tudni érvényesíteni áraikban a megnövekedett adóterheiket. Fotó: Mfor
Akik kikerültek a katából, nem fogják tudni érvényesíteni áraikban a megnövekedett adóterheiket. Fotó: Mfor

Véleménye szerint most annyi történt, hogy valaki végre helyrebillentette az igazságtalan közteherviselést, hiszen a vállalkozásoknak a többsége szerinte lényegesen több pénzt fizet, mint aki katázik. Ez azt jelenti, hogy az ország napi működését az a munkavállalói kör biztosítja, aki nem tudott vagy nem akart katán keresztül rejtett munkavállalói viszonyt felvállalni.

Kiemelte, hogy a katának vannak alternatívái, ilyen pl. az általányadó, ami 1,2 millió forintig adómentes, sőt Parragh szerint mellékállás esetén ez még kedvezőbb is lehet.

Az egyéni vállalkozók számára a vállalkozási szja (tételes költségelszámolás) vagy az általányadózás a reális alternatíva, katás Bt-k számára a társasági adó vagy a kiva szerinti adózás jelenthet opciót. Ezek reális alternatívák, amelyek tagadhatatlanul bonyolultabbak, mint a kata volt eddig. Bízunk benne, hogy idővel ezek is egyszerűsödni fognak, hiszen kormányzati cél – és versenyképességi tényező is egyben - az adóegyszerűsítés és az adminisztrációs terhek csökkentése.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem a kata meglévő adókulcsait emelték Parragh elmondta, hogy ebben vitája volt a kormánnyal, ő inkább valorizálta volna a katát. A kormány döntése alapján viszont inkább azt preferálta, hogy a kata eredeti céljával megegyezően egy szűk gazdasági réteg (lakossági szolgáltatók, kisiparosok) számára biztosítja a tételes adózást.

Az elnök szerint a feketegazdaság erősödése nem lesz számottevő. Makrogazdasági értelemben elhanyagolható lesz azok száma, akik a feketézést fogják választani. 2013 óta akik a kata által láthatóvá váltak, azok a lakosság számára szolgáltatók, nekik most is megmarad a kedvezményes adózás. Nem gondolom, hogy közülük sokan most úgy döntenének, hogy visszamennek feketézni.

Komolyabb inflációs hatásra sem kell szerinte felkészülni, a kedvezményes adózási mód megváltoztatása után. Álláspontja szerint az infláció sokkal súlyosabb lesz, mint amit akár a kormány, akár az MNB előrejelez, de ennek nincs köze a katához.

Azok, akik kikerültek a katából, nagy valószínűséggel nem fogják tudni érvényesíteni áraikban az esetlegesen megnövekedett adóterheiket, hiszen a mostani inflációval nehezített piaci helyzet erre nem ad majd teret, így inflációs hatással sem kell számolni.

A gyors és látszólag átgondolatlan döntéshozatallal kapcsolatban elmondta, hogy jelentős válsághelyzet van. Energiaválság, inflációs gond, orosz-ukrán konfliktus, forintárfolyam és cserearány romlás. Ebben az értelemben a gyors döntéshozás helyénvaló. Másrészt május végétől már tárgyalások folytak a kata változásaival kapcsolatban. Ráadásul évek óta napirenden van, hogy változtatni kell a katán, ilyen értelemben ez nem lehet senki számára meglepetés.

A forint árfolyamának jelentős zuhanásával kapcsolatban elmondta: sokan fásulttá váltak a forint gyengülése miatt. A piaci szereplők pedig, akik forintban kötöttek üzletet, elkezdtek euróval számolni és szerződni. Olyan kisvállalkozók, akik az alapanyagaikat importból szerzik be, ők is a megrendelőikkel euróban állapodnak meg, mert így kevésbé éri őket veszteség. Nem jó üzenet, hogy a forint helyett euróra áll át a gazdaság. Ha bizalomvesztés alakul ki a forint iránt, akkor az még inkább árt az árfolyamnak és ezen keresztül a gazdaságnak.

De ilyenkor nincsen fékpedál. Folyamatában lehet menedzselni az árfolyamot, 2-3 év távlatában.

Az MNB-nek fel kellett volna vállalni korábban, hogy befolyásolják a forint árfolyamát.

És ez az inflációra is ugyanúgy igaz, mert a forint esése hatással van rá. Végtelenül egyszerű kiengedni a szellemet a palackból, a visszatuszkoláshoz viszont kell Aladdin. A háttérben befolyásolnia kell egy jegybanknak az árfolyamot, forintvásárlással, deviza tartalékolással – vélekedett Parragh.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!