Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Évek óta teljes a homály a Kisvárdára tervezett termálvizes lórehablitációs központ körül. Annyira, hogy az eltelt időben csak egy dolog tekinthető biztosnak: a kormány 2,2 milliárd forintot ad rá. Lapunk azonban újabb információmorzsák birtokába jutott.

Lassan már három éve annak, hogy még 2017 utolsó napjaiban a megszokott költségvetési osztogatás során 2,2 milliárd forintot pántlikázott fel a kormány, mellyel egy termálvizes lórehabilitációs központ megvalósulását fedeznék Kisvárdán. Az elképesztő ötlet okozta nagy meglepetés után sokáig teljes csend volt a projekt körül: szinte semmilyen részlet nem volt ismert a beruházást illetően, csak annyi, hogy a Magyar Lovassport Szövetség felel érte. Szűk másfél évvel később azonban elkerült a szövetségtől a projekt és egy magánalapítványhoz kötődő céget jelölt ki a kormány, mint a támogatás kedvezményezettje és ezáltal a projekt felelőse. Ez a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Nonprofit Kft. volt, mellyel kapcsolatban már érdekes fejlemény volt, hogy a vonatkozó kormányrendelet megjelenése előtt alig egy évvel alapították. Tulajdonosa a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület, ügyvezetője pedig az alapítvány elnöke, Juhász Péter.

Bár első olvasatra ezek a nevek ismeretlennek tűnhetnek, a háttérben fideszes kapcsolódási pontok azonosíthatók. Juhász Péter például az ügyvezetője annak a szintén kisvárdai Futubit Kft.-nek, mely 2018. júliusáig Balogh Sándor (és Mager Andrea tárca nélküli miniszter) lánya, Balogh Szonja tulajdonában volt. De a hvg.hu cikke szerint Juhász a Magyar Afrika Társaságon keresztül is kapcsolatban van Balogh Sándorral (aki a G7 portréanyaga szerint Seszták Miklós helytartója, megoldóembere). Utóbbi a társaság elnöke, Juhász Péter pedig annak felügyelőbizottsági elnöke. És még egy adalék a kapcsolódáshoz: az Opten adatbázisa szerint a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft. székhelye megegyezik Szeremley Csaba (egyéni vállalkozó) címével, aki a Magyar Afrika Társaság projektkoordinátora.

A kisvárdai stadion, futsal-csarnok (Fotó: Székely Sarolta/mfor.hu)A kisvárdai stadion, futsal-csarnok (Fotó: Székely Sarolta/mfor.hu)

Az már önmagában is meglepő fordulat volt a történetben, hogy ez a cég lett végül a 2,2 milliárdos állami támogatás kedvezményezettje. Ezzel ugyanis az addig még állami keretek között, állami támogatásból megvalósuló projektet gyakorlatilag egy olyan magánberuházássá minősítették, amihez nem kevés adófizetői pénzt ad a kormány. Nem véletlen, hogy a változtatás után parlamenti írásbeli kérdés formájában is érdeklődtek ennek okáról. Erre ugyan nem derült fény a válaszból, viszont az állami támogatásra irányuló kormányzati szándék oka legalább körvonalazódott.

Vadai Ágnes DK-s képviselő volt arra kíváncsi, miért kellett a 2,2 milliárd forint kedvezményezettjét a Magyar Lovassport Szövetség helyett a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Nonprofit Kft.-re cserélni? Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a következőt válaszolta:

"Mivel sem Közép-Európában, sem az egész kontinensen hasonló adottságokkal bíró létesítmény nem áll rendelkezésre, a lovascentrum számos más, magas lovaskultúrával rendelkező nemzet válogatottjait is hazánkba vonzhatja, hazai és nemzetközi versenyhelyszínként is funkcionálhat".

Röviden összefoglalva: mivel ilyen közel s távol nincs, talán sokakat idevonzhat egy ilyen létesítmény kis hazánkba. Annak ellenére azonban, hogy a kormány milyen potenciált lát a projektben, a mai napig nincs egy kapavágásnyi előrehaladás sem. Sőt, mintha ugyanaz a bizonytalanság és tétovázás folyna, mint eddig.

Rendkívüli ülésen, a koronavírus-járvány tombolása közepette módosítottak

A legfontosabb kérdés például a központ helyszíne. Nagyon sokáig úgy gondolták, hogy a Kisvárdától mindössze 5 kilométerre lévő Döge lesz a lówellness otthona. A feltételezés egyáltalán nem volt alaptalan, mivel itt működik már egy lovascentrum, mely a Lázár Vilmossal is jó kapcsolatban lévő, egykori díjugrató, Bertók Viktor tulajdona. Az Ameko lovasklub ráadásul 2018 nyarán lefolytatott egy közbeszerzési eljárást a lovarda épületének továbbfejlesztésére. Emiatt sokan vélték úgy, hogy a lórehabilitációs központ a gyakorlatban nem új létesítmény lesz, hanem a közeli, már meglévő továbbfejlesztése. A beruházás értéke azonban elenyésző összeg volt az állami támogatáshoz mérten, mindössze nettó 48 millió forint. Igaz, még ez sem volt teljesen kizáró ok, hiszen semmi nem gátolja, hogy a lórehabilitációs központtá történő fejlesztést több szakaszban valósítsák meg. Ám úgy tudjuk - és minden jel arra is utal -, hogy egyáltalán nem erről lesz szó; teljesen új létesítmény lesz a lórehabilitációs központ.

Több forrásból származó egybehangzó információink alapján a termálvizes lórehabilitációs központ végső helyszíne Kisvárdán, a stadion szomszédságában lesz - dél-nyugatról észak-kelet felé haladva egyfajta kiterjesztéseként a strand-csúszdapark, mozipark, stadion és gigaparkoló szórakoztatónegyednek.

Az elhelyezkedés abból a szempontból kézenfekvő, hogy ha már termálvízre alapoznák a központot, akkor földrajzilag itt lehet a legközelebb hozzá. Az ugyanakkor már egy teljesen másik kérdés, hogy mennyire átgondolt a helyszínválasztás és milyen egyéb indokok támasztják alá a döntést. Hiszen ahogy arról több cikkben is beszámoltunk, a stadion és környezete egyfajta gigantikus szórakoztatónegyeddé kezd formálódni, ahol kikapcsolódni vágyó helyiek és remélhetőleg turisták is megfordulnak majd. És joggal vetődhet fel, hogy a lovasakadémia és lówellness-központ felől megfelelő széljárás esetén nem feltétlenül a legkellemesebb illatok terjedhetnek majd és fűszerezhetik meg a szurkolók vagy strandolók kikapcsolódását.

Úgy tudjuk, a végső döntés a koronavírus-járvány magyarországi berobbanásának időszakában született meg, egy március végi rendkívüli testületi ülésen. Információink szerint a polgármester, Leleszi Tibor március utolsó hetében - már a korlátozások idején - hívta össze a helyi képviselőket, ahol ismertették a legújabb elképzeléseket. Itt tárták a képviselők elé a javaslatot, hogy nem Dögén, hanem a városban, a stadion mellett fog felépülni a termálvizes lórehabilitációs központ. Ellenzéki képviselők részéről ugyan felmerültek olyan magától értetődő kérdések, mint például, hogy ez mennyiben módosítja a költségvetést, milyen forrást igényel a várostól, de érdemi választ nem kaptak.

A helyszínváltoztatással kapcsolatban megkerestük a Magyar Lovassport Szövetséget is, mint a sportágért felelős szakszövetséget, ám nekik nincs információjuk sem a projektről, sem annak alakulásáról.

"A kisvárdai lórehabilitáció központ felépítésére vonatkozóan a Magyar Lovassport Szövetségnek nincs információja. A beruházás megvalósítása a Szövetségtől függetlenül zajlik" - válaszolták.

Kérdéseinkkel megkerestük a kisvárdai önkormányzatot, valamint a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft.-t is, ám egyik helyről sem érkezett válasz.

A cég számláján érintetlenül pihen az állami pénz

Időközben a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft. is leadta 2019-es éves beszámolóját, melyből kiderül, hogy az év során a vonatkozó kormányhatározatnak megfelelően meg is kapta a 2,2 milliárd forintos támogatást a cég. Tavaly év végéig azonban a jelek szerint egy kapavágás sem történt, tehát ugyanúgy áll a lówellness-központ projektje, ahogyan eddig. A cég pedig gyakorlatilag alvócégként ül az állami milliárdokon. Mint az a kiegészítő mellékletből is kiderül, "a társaságnak a tárgyidőszakban nettó árbevétele nem keletkezett". Majd kicsit később hozzáteszik:

"A nonprofit társaság 2018. február 22-én lett bejegyezve, de tényleges, árbevételt képző gazdálkodási tevékenységét még nem kezdte meg. A tárgyidőszakban bevételei nem keletkeztek. (...) A társaság a tárgyidőszakban az Információs (sic!) és Technológiai Minisztérium, mint támogató által "Lovasakadémia és termálvizes lórehabilitációs központ kialakítása Kisvárdában (sic!)" tárgyú fejlesztésre 2,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült."

A pénz a bankszámlán pihen a mérleg szerint. És bár egyetlen forint árbevétel nem keletkezett, némi anyagjellegű ráfordítást elszámoltak, 384 ezer forint értékben. Ez egyben az elszámolt veszteséggel is megegyezik. A saját tőke ezzel 2,5 millió forintra apadt, mivel bevételt termelő tevékenység hiányában 2018-ban is 76 ezer forint mínusszal zárta az évet a Kft.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.