<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meglehetősen nagy meglepetést okozott, amikor 2017 év végén kiderült, termálvizes lórehabilitációs központ létrehozásához ad nem kevés pénzt a kormány, 2,2 milliárd forintot. Azóta is elég nagy a csend a projekt körül, viszont egy írásbeli kérdésnek köszönhetően kiderül, miért és mi célból kell a "lówellness".

"A lovassportok és a tudomány fejlődésével világszerte egyre nagyobb igény jelentkezik az alternatív edzésmódok alkalmazására, amelynek legnagyobb területét az egészséges lovak teljesítményét támogató, vízben való edzések és a sérült lovak rehabilitációját szolgáló hidroterápia jelentik." - olvasható ez Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkárának válaszában.

Vadai Ágnes, DK-s képviselő eredetileg Orbán Viktornak tette fel a témában megfogalmazódott kérdését: A szittya lovasok foroghatnak a sírjukban a lórehabilitációs központ miatt? A miniszterelnöknél aziránt érdeklődőtt, mi szükség van a lórehabilitációs központra és a lovasakadémiára, illetve miért kellett a 2,2 milliárdos támogatás kedvezményezettjét a Magyar Lovassport Szövetség helyett a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Nonprofit Kft.-re cserélni. Utóbbi döntést a válasz szerint a szövetséggel való egyeztetés után született meg az eljárás egyszerűsítése érdekében.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A miniszterelnök helyett Vadai az ITM parlamenti államtitkárától kapott választ, aki szerint a projekt célja egy világszínvonalú, edzőtáborozásra alkalmas lovascentrum létrehozása, amely megfelelő felkészülési lehetőséget biztosít Magyarország válogatott lovasai számára. A centrum azonban nemcsak világszínvonalú lehet, de a válasz alapján egy nemzetközi szinten is létező hiányt pótol.

"Mivel sem Közép-Európában, sem az egész kontinensen hasonló adottságokkal bíró létesítmény nem áll rendelkezésre, a lovascentrum számos más, magas lovaskultúrával rendelkező nemzet válogatottjait is hazánkba vonzhatja, hazai és nemzetközi versenyhelyszínként is funkcionálhat".

Kisvárdától néhány kilométerre, a semmi közepére egy másik némiképp érthetetlen és indokolatlan projektet is terveznek, egy luxus-teniszakadémiát Szabolcsveresmartra. Ennek szükségét tavaly novemberben Kósa Lajos indokolta meg a parlamentben. Mint mondta:

"(...) a Santa Monica Club a minta. Annak az a lényege, hogy olyan sportegyesületet működtetnek Santa Monicában, ahol az olimpiai bajnokokkal az egyébként pénzes polgárok együtt edzenek, mert nekik ez a presztízs, ahhoz viszont építenek jacuzzit is", mert ebből tartják el magukat.