2018. október 11. 09:57
mfor.hu

A küldöttgyűlésen beszámoltak az elmaradt regisztrációs díjak rendezéséről is.

Kedden tartotta 70. Küldöttgyűlését a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), ahol más ügyek mellett az elmaradt kamarai regisztrációs díjak rendezése is napirendre került. A kamara az utóbbi hónapokban a korábbiaknál jóval aktivabban igyekezett beszedni a rendezetlen regisztrációs díjakat. Az érintett vállalkozásokat levélben keresték meg, melyben felhívták a figyelmet a tartozás rendezésére.

Ennek kapcsán Dr. Szamosi Anita, a BKIK Regisztrációs és Ügyfélszolgálati Igazgatóságának vezetője szerint a felszólítások hatására nőtt a fizetési hajlandóság, de ezúttal sem az előre várt mennyiségben érkeztek be az elmaradt díjak. A befizetési arány 40 százalékos volt. A “maradék” most már NAV-behajtásra vár, vagyis az adóhatóság fogja felkeresni a vállalkozásokat.

A kamara 300 ezer fővárosi vállalkozást képvisel, ami 40 százalékos lefedettséget jelent az ország összes vállalkozását figyelembe véve. A június elsejével hivatalba lépett elnök, Csoltó Gábor a programjában a törvényesség helyreállítását tűzte zászlójára, amihez egy újabb lépés a Küldöttgyűlés által most elfogadott Szervezeti- és Működési Szabályzat, valamint az új Alapszabály elfogadása is. Ezenkívül 5 fővel bővítették az elnökséget, de az új általános alelnök személyéről szóló szavazás eredménytelen volt.

Az elnök a küldöttgyűlést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy mostantól elsősorban a pénzügyi helyzetre kell koncentrálniuk, el kell kezdeniük a következő év tervezését. „A taglétszámban szerény mértékű növekedés történt, ami azt jelenti, talán jó úton járunk” – tette hozzá Csoltó.

Szó esett a közeljövő legfontosabb és legnagyobb  rendezvénysorozatáról, a 2018-as, október 16-án kezdődő Kamarai Napokról, amelynek központi eseménye lesz az Ipar és Kereskedelem Napja október 18-án a Hungexpo B pavilonjában.

Zsabka Zsolt - aki két hónapja irányítja elnökként az Ipari Tagozatot - kiemelte, hogy a kamara és tagozatuk számára a legfőbb feladat a vállalkozások megkeresése, megszólítása. A BKIK két legnagyobb tagozata (Ipari és Kereskedelmi) összefogott ennek érdekében, a rendezvény is ennek az eredménye.

Megkapták a tarifaemelést, jöhet az ellenőrzés Megkapták a tarifaemelést, jöhet az ellenőrzés

A tavalyi sikeren felbuzdulva idén is lesz Taxi Expo. „ A tavalyi Taxi Expo fő témája a tarifaemelés volt, amit sikerült végig vinnünk, idén tavasszal jóváhagyta az erről szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés. Most pedig az ellenőrzések szigorításáért szállunk harcba. Olyan embereket kértünk fel kormányzati részről, aki kompetensek a témában, hiszen az ellenőrzésben tapasztalható anomáliákat kell feloldanunk. Erre óriási szüksége lenne a taxisoknak, akik minket kértek meg ennek az ügynek a felkarolására. Ugyanakkor ez nem csak taxis belügy, hiszen érinti a turizmust, a vendéglátást is” – mondta Zsabka Zsolt.