3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ausztria és Lengyelország mögött ugyanis Magyarországon került sor 2018-ban a legtöbb vállalati összeolvadásra és felvásárlásra a közép- és kelet-európai régióban – állapítja meg a Mazars és a Mergermarket ma ismertetett tanulmánya.

A dobogós helyezésben jelentős szerepet játszott a Telenor tavalyi felvásárlása, amelyik a maga 2,8 milliárd eurós értékével a második legjelentősebb régiós ügylet volt. A közép- és kelet-európai régióban összesen 701 vállalati összeolvadásra és felvásárlásra (angol elnevezésének rövidítésén: M&A-ra) került sor 2018-ban, közel 47 milliárd euró értékben. Ez a befektetői bizalmat tükrözi, szemben például Latin-Amerikával, Afrikával és Délkelet-Ázsiával, ahol két számjeggyel esett vissza egy év alatt az M&A-ügyletek értéke ­­– hangsúlyozta Benedek Zoltán, a Mazars partnere, az audit és tanácsadási üzletág vezetője a mai sajtótájékoztatón.

A második legnagyobb régiós ügylet volt tavaly
A második legnagyobb régiós ügylet volt tavaly

A külföldi befektetések száma is nőtt tavaly 2017-hez képest Magyarországon, ám a 25 tranzakciónál a hagyományosan nagyobb M&A-piaccal rendelkező országokban – Ausztriában, Lengyelországban, Csehországban –, valamint Romániában és Észtországban is többet ütöttek nyélbe. A Mazars partnere szerint az már nem meglepetés, hogy Románia már Magyarország előtt van, az viszont igen, hogy az észtek is megelőztek minket, ami a balti kormány megváltozott hozzáállásának tudható be.

A Mazars és a Mergermarket tanulmánya csak az 5 millió euró feletti, lezárt, nyilvánosan megjelent ügyleteket veszi górcső alá a közép- és kelet-európai régió 21 országában.

A legtöbb és legnagyobb értékű M&A-ügyletet Németország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Hollandia hozta tető alá Közép- és Kelet-Európában. E klasszikus befektetők közé tavaly felkerült Katar – méghozzá harmadikként –, köszönhetően egy nagyobb ügyletnek. A közhiedelemmel ellentétben Kína nem került az élmezőnybe, 800 millió eurós tranzakciós összértékével csak a nyolcadik legnagyobb régiós befektektőnek bizonyult – hívta fel a figyelmet Urbán Nóra, a Mazars tranzakciós és tanácsadási szolgáltatásainak menedzsere.

Tranzakciószámban továbbra is a termelő és az ipari vállalatok felvásárlásai vitték a prímet. De e téren kiemelkedően teljesített az informatikai szektor, a szolgáltatások, a kereskedelem, az élelmiszeripar, az energetika, az egészségügy, valamint az agrárium. A befektetett tőke értéke alapján viszont egyértelműen az energiaszektor tekinthető nyertesnek, köszönhetően például két megaügyletnek: Rosznyefty 3,7 milliárd euró, OOO Arctic LNG 2,2 milliárd euró. Az ipari termelő szektor második helyéhez az járult hozzá, hogy az Advent International 2,78 milliárd euróért bekebelezte az INNIO-csoportot. Jelentősen nőtt a pénzügyi szolgáltatások tranzakciós értéke is, s az egyre stabilabb bankszektor mellett a fintech megoldások is egyre jobban vonzzák a tőkét.

Ami a jövőt illeti, 2019 nem kezdődött jól, kivárás, lassulás tapasztalható – közölte Benedek Zoltán. De ahhoz, hogy a tőke megtalálja a régiót, szerinte jók a fundamentumok. A Brexit például egyben lehetőség is, több cég is gondolkodik azon, hogy a szigetországból a régióba teszi át a tevékenységét.

Magyarországgal kapcsolatban bizakodásra adhat okot, hogy az M&A-fundamentumok kedvezőek, a Mazars szakértője szerint az EU Jeremie-programnak is köszönhetően aktív startup-piac kezd kialakulni Magyarországon, miközben a magyar adórendszer is támogató. Idehaza ugyanakkor továbbra is a belföldi tranzakciók dominálhatnak.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!