<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A postai bezárások holnap kezdődnek.

A Postás Szakszervezet elnöke, Tóth Zsuzsanna a 24.hu-nak úgy fogalmazott, hogy aki követi a Magyar Posta létszámadatait, az láthatja, hogy évről-évre csökken a létszám. A szakszervezeti vezető hozzátette, el kell fogadniuk a változtatást, hogy hatékonyabb legyen a munkáltató működése. Ugyanakkor szerinte az, hogy az összevont tevékenységek végrehajtása teljesíthető-e, ez majd a gyakorlatban derül ki

A portál megkeresésére elárulta azt is, hogy az október 28-án nyilvánosságra hozott elbocsátási körben munkájukat elvesztő dolgozók elhelyezkedésének támogatása érdekében az üzemi tanács tárgyalásokat kezdeményezett a munkáltatóval, november 7-én már össze is ültek. Mint mondta, az eredményekről a tárgyalások lezárulta után a posta fog tájékoztatást kiadni.

Fotó: MTI/Mohai Balázs
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Mit hoz a dolgozók áthelyezése?

A 24.hu cikkében emlékeztet, hogy a Magyar Posta azt is bejelentette október végén, hogy 210 településen összesen 366 postahivatalt fog ideiglenesen bezárni – azon a 101 településen, ahol több posta is van, a bezárt helyett a másik egységbe kell majd menni. A bezárásra kijelölt posták november 11-ig lesznek még nyitva, és várhatóan március 24-én nyithatnak újra.

Az ebben a körben érintett mintegy 740 dolgozó állása megmarad, de a cégen belül máshová irányítják majd őket – a szakszervezeti vezető véleménye szerint a nagyobb településeken kevesebb áldozatot jelenthet az érintett dolgozóknak az átirányítás, hiszen feltételezhetően a kisebb postáról átkerülhetnek a nagyobb postára.

Tóth Zsuzsanna szerint viszont a kistelepüléseken dolgozóknak viszont valószínűleg utazniuk kell majd egy másik településre, ami kényelmetlenséget jelenthet. Kiemelte, meg kell vizsgálni azt, hogy van-e megfelelő tömegközlekedés ahhoz, hogy munkaidőre átérjen a dolgozó a kijelölt új munkahelyére, illetve arra is, hogy onnan haza tudjon jutni.

Sok a kérdés

A portál felteszi azt a kérdést is, hogy milyen pozíciót, milyen munkát ajánlanak fel majd az átirányított dolgozóknak, mi lesz például a kisposta eddigi vezetőjéből – vezető, kiszolgáló az ablaknál, vagy kézbesítő? Az sem mindegy, hogy az áthelyezett dolgozók milyen fizetésért dolgoznak majd.

A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy a munkahelyek biztonsága, és a dolgozók eddigi jövedelme is megmaradjon – derült ki a cikkből.

A munkaerőhiány kérdésére Tóth Zsuzsanna elmondta, hogy a postánál jelenleg is van munkaerőhiány egyes helyeken, amit a jelentős fluktuáció is táplál. Kijelentette,

a 740 fő átirányításától pedig nem lehet azt várni, hogy ahol jelenleg munkaerőhiány van, ott enyhüljön a probléma. Hiszen a bezárásokkal csak átterelődnek más postákra az ügyfelek, szóval a munka nem lesz kevesebb, a forgalom nem lesz kisebb. Sőt, a nyitva maradó helyeken nagyobb létszámra lehet szükség, mint amennyivel eddig ellátták a szolgáltatást.

(24.hu)