<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Balczó Barnabás – az öttusában az ötkarikás játékok mellett a világbajnokságokon is tíz aranyérmet szerzett Balczó András fia – november 15-étől foglalhatja el a többségi állami tulajdonban lévő cég hetek óta üresen ásítozó első számú vezetői posztját. Értesülésünkkel megkerestük az érintettet, aki azonban nem kívánt nyilatkozni, valamint a Magyar Postát, amely még nem válaszolt.

Több mint egy hónapja, egészen pontosan szeptember 19-én jött a hír: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter visszahívta a Magyar Posta igazgatóságából Schamschula Györgyöt, akit még a negyedik Orbán-kormány megalakulása után néhány hónappal, 2018 augusztusában nevezett ki e posztra az akkori nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager (válása miatt ma már csak Mager) Andrea.

Nagy Márton döntésének oka a Schamschula távozásáról kiadott közleményből nem derült ki, s az később sem látott napvilágot. Így legfeljebb csak a kormánypárti – ily módon vélhetően jól értesült – vg.hu nevű portál cikkének címébe biggyesztett váratlan jelzőből lehet utalni arra, hogy nem hétköznapi vezetői távozásról lehetett szó.

Pedig ha megnézzük a cég utóbbi éveinek gazdálkodási mutatóit, akkor már érthetőnek tűnik, miért kötöttek útilaput Schamschula talpára. A 2015-16-ban még 3-3 milliárd forint feletti adózott eredmény ugyanis az azt követő években jelentősen leapadt. Igaz, ebből Schamschula idejére csak a 2019-es és a 2020-as alacsony profitmutatók estek, ráadásul tavaly bődületes nyereséget produkált a cég.

Csakhogy az nem az üzleti működésnek köszönhető, hanem annak, hogy a pénzügyi műveletek eredményénél jelentős mértékű javulás következett be, így az adózás előtti eredmény több mint 12 milliárd forinttal haladta meg a 2020. évi értéket – derül ki a Posta tavalyi éves beszámolójának kiegészítő mellékletéből.

Ennek mintegy negyede, 3,2 milliárd egyéb – tehát nem részletezett eredetű – bevételekből származott, 1,5 milliárd árfolyamnyereségből (ezek fele-fele arányban deviza- és valutakészletek átváltásából, illetve követelésekkel és kötelezettségekkel összefüggésben képződtek), 400 millió pedig egyéb kapott (járó) kamatokból és kamatjellegű bevételekből. 

Kétségtelenül a Magyar Posta ominózus közleményében külön kihangsúlyozódott, hogy „Schamschula Györgynek köszönhetően az elmúlt időszakban a Magyar Posta jelentős fejlesztéseken esett át, piaci helyzete stabilizálódott”. Ám a következő mondat, miszerint „az új vezérigazgató feladata lesz a Magyar Posta digitalizációjának és versenyképességének növelése, egy valódi 21. századi, ügyfélközpontú, modern és szolgáltató állami vállalat megteremtése”, már utalni engedett arra, miért is kerestek Schamschula helyére mást.

Akinek a megtalálása több hétbe telhetett – legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy lapunkhoz csak most szivárgott el az az információ, miszerint megvan Schamschula utódja.

Ő nem más, mint Balczó Barnabás, az ugyancsak állami tulajdonban lévő MFB-Invest Zrt. jelenlegi vezérigazgatója.

Balczó Barnabás számára cseppet sem ismeretlen a Posta. Fotó: Facebook
Balczó Barnabás számára cseppet sem ismeretlen a Posta. Fotó: Facebook

Akinek az édesapja Balczó András háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok öttusázó. Történetünk szempontjából azonban az az igazán érdekes, hogy Balczó Barnabás számára korántsem ismeretlen a leendő területe. Bár a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog-, és Államtudományi Karán 2007-es elvégzése után ügyvédi irodában helyezkedett el, ahol főként polgári jogi, társasági jogi és munkaügyi ismereteket szerzett, valamint peres képviseletet látott el, 2010-től pedig önkormányzati, majd kormányzati pozíciókat töltött be, később Lázár János miniszterelnökségi kabinetfőnökeként egyebek mellett „a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár munkájának segítése és feladatainak ellátása érdekében közreműködött az MFB Zrt., valamint a Magyar Posta Zrt. tevékenységét érintő döntések előkészítése és végrehajtása során” – olvasható Balczó Barnabásról az MFB Invest honlapján. 

Ráadásul a Magyar Posta közelmúltját és jelenét is közelről ismeri, lévén, hogy annak felügyelőbizottsági elnöke immár hat éve, 2016 óta.

Balczó Barnabás egyébként részt vett a szintén állami tulajdonában lévő ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. létrehozatalában is, majd a vállalat által történt közműszolgáltató cégek akvizícióinak előkészítésében és végrehajtásában. Ezután az NKM Zrt., ma pedig a jogutód MVM Services Zrt. igazgatóságának tagja. 2018 óta pénzügyi tanácsadással, vidékfejlesztési nagyberuházásokhoz kapcsolódó projektfinanszírozással és menedzsmenttel foglalkozó céget alapított, valamint felelős akkreditált közbeszerzési szakértőként tevékenykedett. 2021. áprilisától az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója.

Értesülésünkkel megkerestük mind az érintettet, mind a Magyar Postát. Ám cikkünk megjelenéséig csak Balczó Barnabás reagált, aki jelezte, nem kíván nyilatkozni. A Posta válaszára viszont még várunk, amint megérkezik, azt természetesen azonnal közöljük.