3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A MEKH december végén vizsgálja felül a lakossági gázárakat. Ha tartós lesz a gázár esése, akkor az akár a számlákban is visszaköszönhet. Igaz, sok a kérdőjel, hiszen rendre kiderül, hogy Magyarország a tőzsdei árnál drágábban veszi a gázt.

Az augusztusi 340 eurós szinthez képest október végén 100 euró alatti árat is láttunk. Egy friss elemzés szerint a következő hónapokban tartósan a lélektani szint alá kerülhet az Európában irányadó TTF gáz ára. Amennyiben ez valóban bekövetkezne, akkor annak később lehet hatása a fogyasztói árakra.

A Privátbankár csütörtöki írása szerint idén nem várható változás a hazai fogyasztói árakban, hiszen azok az év végéig rögzítettek. De azt is figyelembe kell venni, hogy Magyarország a lakossági piaci árnál is drágábban vehette a gázt, amely most a tárolókban van. Erre utal egyébként a Népszava csütörtöki cikke is, a lap számítása szerint a tőzsdei árnál 12 százalékkal drágábban kapjuk az oroszoktól a gázt.

A rezsicsökkentett ár ugyan várhatóan akkor sem fog változni, hiszen a szerdai tőzsdei ár köbméterenként 480 forint körüli árat feltételez, ami jóval drágább, mint a kedvezményes 102 forintos ár. Hivatalos adatot nem ismerünk, ám egyéb forrásokból levezetve a lakossági fogyasztás valamivel több, mint háromnegyede ilyen áron történik. Ilyen árkülönbség mellett gyakorlatilag biztosra lehet mondani, hogy a rezsicsökkentett árak még tartós tőzsdei zuhanás esetén sem fognak változni.

Persze a rezsicsökkentett áron elszenvedett veszteségre az állam különadókat vetett ki, és a tervek szerint jövőre ezekből 700 milliárd forint bevétel származik, amely 100 euró/MWh vásárlási ár környékén már nagyjából fedezi a rezsivédelmi alap bevétele a lakossági kiadásokat.

Az aktuális kormányrendelet (259/2022., amelyet július 21-én hirdettek ki), amely az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározását rögzíti, úgy szól, hogy a rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálják, ennek első időpontja 2022. december 30. Jövőre pedig MEKH a lakossági piaci árat negyedévre – az egyetemes szolgáltató adott negyedévet tíz nappal megelőzően tett adatszolgáltatása alapján, annak megtételét követő legfeljebb hat munkanapon belül – határozza meg. A hivatal által alkalmazott számítási képlet nem ismert, de a piaci és a sajtóban megjelent információk szerint a rendszerhasználati díj megállapításához hasonlóan történhet ez is, vagyis az előző negyedév költségeit (átlagárat) vehetik figyelembe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!