<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Az eddiginél is rémisztőbb fordulatot vett az etiópiai polgárháború. A tigrinya lázadók csapatainak előretörésére válaszul a kormány szükségállapotot hirdetett, majd erre hivatkozva elkezdte tömegesen bebörtönözni a népcsoporthoz tartozó kisebbséget fővárosban. A fogdák már megteltek, az elhurcolt tigrinyákat most már raktárakba is zsúfolják. Az Amnesty International emberi jogi katasztrófától tart.

Egy éve dúl már a polgárháború Etiópiában, és most épp úgy tűnik, a tigréi felkelők vannak lendületben. Év elején még arról szóltak a hírek, hogy az etióp kormányhadsereg a saját tartományukban mér súlyos csapásokat a Tigréi Népi Felszabadítási Frontra, nyár óta viszont már arról, hogy a kormány offenzívája összeomlott, a TPLF most már nyomul dél felé, és elfoglaltak két stratégiai fontosságú várost is a kormány haderejétől, mellyel megnyílt előttük az út Addisz-Abeba felé.

Az etióp vezetés minderre azzal reagált, hogy egyfelől hevesen tagadta, hogy elesett volna a két város, másrészt november másodikán szükségállapotot hirdetett ki Etiópia egész területére fél évre. Ez felhatalmazza a hatóságokat útblokádok felállítására, a közlekedés leállítására, fegyverszünet elrendelésére és egyes területeknek a hadsereg általi irányítására - meg az engedély nélküli házkutatásra. A kormány emellett felszólította a főváros lakóit, hogy fegyverrel védjék meg a lakónegyedeiket. Akik megsértik a szükségállapotot, háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak terrorszervezeteknek nyújtott pénzügyi, anyagi és erkölcsi támogatás miatt.

Kormánypárti tüntetők a Tigréi Népi Felszabadítási Front elleni tiltakozáson Addisz-Abebában 2021. november 7-én. (Fotó: MTI/EPA)Kormánypárti tüntetők a Tigréi Népi Felszabadítási Front elleni tiltakozáson Addisz-Abebában 2021. november 7-én. (Fotó: MTI/EPA)

A héten pedig újabb aggasztó fejleményekről érkeztek hírek: a beszámolók szerint az etióp kormányerők elkezdték tömegesen letartóztatni és bebörtönözni a főváros és környéke egyes civiljeit. Csak azért, mert tigrinya nemzetiségűek.

Mindegy, ki vagy, ha közéjük tartozol, elvisznek

Az ENSZ néhány nappal ezelőtt adta ki vészjósló jelentését, mely szerint a szükségállapot kihirdetését követően egy héten belül legalább ezer tigrinyát tartóztattak le Addisz-Abebában, mindenféle magyarázat, tárgyalás vagy egyéb jogi eljárás, illetve hivatalos vádemelés nélkül. A szervezet attól tart, hogy a fogvatartottak valós száma ennél sokkal nagyobb lehet - és folyamatosan nő.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.