Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Június végén jelentette be a kormány, hogy lesz Balaton-átúszás, s most már az időjárás sem szabhat határt neki. Szombaton 7-12 óráig lehet átúszni a tavat Révfülöp és Balatonboglár között. Kérdés, hány embert fog visszatartani a koronavírus-fertőzésveszély, a nevezési díj emelkedése, s a balatoni algákról szóló hírek.

Mivel nem zenés-táncos rendezvényről van szó, ezért az átúszásra nem vonatkozik a kormány járványügyi szigorítása, így a két végponton idén is egyszerre lehet jelen többezer ember vízen és parton, ahogy minden évben szokás. Tavaly egyébként 9721 fő úszott. A majd’ tízezres létszám 27 ország állampolgáraiból állt össze, az átlagéletkor 38 év volt. A legfiatalabb úszó 6 éves, a legidősebb 82 éves volt.

Idén féltávot is lehet úszni a Balatonon augusztus 1-jén. Fotó: mti
Idén féltávot is lehet úszni a Balatonon augusztus 1-jén. Fotó: mti

Az idei létszámban biztos nem lesz ennyi külföldi állampolgár, de az előre kitűzött maximum 10 ezer helyből előnevezésben már 8300 fő regisztrált.

Nem jelenthet meglepetést, hogy idén ismét nőtt a nevezési díj, 1000 forinttal kell többet fizetni a tavalyinál, azaz 9 000 forintot, ha előre regisztrál az illető. A szervezők menetközben úgy döntöttek, hogy idén nem lehet a helyszínen nevezni. A díjban már nincs benne az eddig minden évben kiosztott „Megúsztam” póló, amelyet idén külön pénzért kell igényelni 1 500 forintért. Viszont ebben az évben lesz először féltáv, azaz aki az 5,2 km-es távot nem meri bevállalni, a felét is megúszhatja.

Mindeközben megkezdődött a Balaton iszapkotrása a kék algák elszaporodása miatt – írja a balatontipp.hu. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, hogy Az elmúlt években sok megalapozó tanulmány készült a Balaton vízminőségi állapotáról, de tavalyi is születtek kutatási eredmények a vízvirágzással kapcsolatban, ezért döntöttek úgy, hogy ideje mederkotrást végezni.

"A Balaton egy sokkal összetettebb rendszer annál, hogy egy beavatkozással megszűnjön az algásodás veszélye. A Balatongyörökön most elkezdett vízminőség javító beavatkozás csak az első lépés"

tette hozzá a szóvivő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az infostart.hu viszont arról számol be, hogy bár a kutatók jelezték, hogy előfordulhat algásodás a Balatonban, de jelenleg kiváló a víz minősége a nyugat-balatoni strandokon is, ahol a megkezdett kotrási munkák sem zavarják a fürdőzőket. A Balaton foszforral terheltebbnek számító nyugati medencéjének valamennyi strandján kiváló jelenleg is a vízminőség. Két hete megjelent a vízfelszínen az egyébként jó vízminőséget jelző zöld alga, de a szeles időjárásnak köszönhetően az is eltűnt. A "kellemetlenebb" kék alga jelenlétét nem tapasztalták.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.