<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Akár ezt sem zárja ki a Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (FÖX), ezért felszólítja a kormányt, mindkét intézkedést függessze fel és haladéktalanul kezdjen valódi, érdemi egyeztetést a társadalom széles csoportjaival, köztük a szakszervezetekkel.

Nem ért egyet a kata adózási rendszer jelen formában végrehajtott átalakításával és az augusztustól életbe lépő rezsidíj csökkentés módosításával, vagyis a költségek drasztikus mértékű megemelésével a FÖX. A Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége álláspontja szerint a két intézkedés katasztrofális helyzetet teremt a magyar munkavállalók, családok többségénél főként azért, mert munkahelyek tömeges megszűnésével, emberek millióinak kilátástalan helyzetbe kerülésével és nyomorba dőlésével jár. Egy ilyen helyzet végső soron államcsődhöz vezethet – szögezi le közleményében a szervezet.

Tárgyalóasztalhoz ültetnék a kormányt. Fotó: DepositphotosTárgyalóasztalhoz ültetnék a kormányt. Fotó: Depositphotos

A kata egyik pillanatról a másikra, adóév közbeni megszüntetése megrendíti a lakosság jogbiztonságba vetett hitét, míg a társadalmi párbeszéd és egyeztetés, az érintettek véleményének meghallgatásának elmaradása ilyen fontos döntésnél elfogadhatatlan – véli a FÖX. 

A rezsi esetében a korábbi fogyasztás alapján történő díjszabás ellentmond minden jogszerűségnek. A lakosság, köztük a szövetség által is képviselt munkavállalók nem rendelkeznek a döntés hatására sokszorosára emelkedő árak megfizetéséhez szükséges jövedelemmel. A háztartások ellehetetlenülnek. Elfogadhatatlan, hogy a kormány ilyen súlyú intézkedéseket napok alatt, széles körű társadalmi egyeztetések, hatástanulmányok nélkül készül bevezetni esélyt sem adva a magyar embereknek arra, hogy fel tudjanak készülni a brutális megszorításokra. Ezért a FÖX egyetért azzal, hogy ki kell kényszeríteni a hatalomtól az érdemi tájékoztatást és a kormánynak haladéktalanul valódi, érdemi egyeztetést kell kezdeni a társadalom széles csoportjaival, köztük a szakszervezetekkel. Amíg ez nem történik meg, addig a bejelentett intézkedéseket fel kell függeszteni.

A FÖX a téma kapcsán közleményében azt is megerősíti, hogy a szervezet tagjai egyetértenek a közszolgálatban dolgozók 20 százalékos béremelési követelésével, amelyet július elsejétől visszamenőleg tartanak elfogadhatónak. A szövetség azzal az elvárással is egyetért, hogy a kormány biztosítson megfelelő forrást az önkormányzatok számára, hogy az általuk fenntartott cégeknél és intézményeknél alkalmazott közszolgálati dolgozók is megkapják a 20 százalékos emelést. Ez azonban csak tűzoltás, ami az infláció részleges ellensúlyozására alkalmas – olvasható a közleményben –, de nem garantál olyan hosszú távú tisztességes bérezést, amely a lakhatás, az étkezés és a ruházkodás költségeit fedezi. Márpedig ehhez minden dolgozónak joga van, éppen ezért az érdekvédők nem engednek ebből a követelésből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.