3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Akár ezt sem zárja ki a Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (FÖX), ezért felszólítja a kormányt, mindkét intézkedést függessze fel és haladéktalanul kezdjen valódi, érdemi egyeztetést a társadalom széles csoportjaival, köztük a szakszervezetekkel.

Nem ért egyet a kata adózási rendszer jelen formában végrehajtott átalakításával és az augusztustól életbe lépő rezsidíj csökkentés módosításával, vagyis a költségek drasztikus mértékű megemelésével a FÖX. A Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége álláspontja szerint a két intézkedés katasztrofális helyzetet teremt a magyar munkavállalók, családok többségénél főként azért, mert munkahelyek tömeges megszűnésével, emberek millióinak kilátástalan helyzetbe kerülésével és nyomorba dőlésével jár. Egy ilyen helyzet végső soron államcsődhöz vezethet – szögezi le közleményében a szervezet.

Tárgyalóasztalhoz ültetnék a kormányt. Fotó: Depositphotos
Tárgyalóasztalhoz ültetnék a kormányt. Fotó: Depositphotos

A kata egyik pillanatról a másikra, adóév közbeni megszüntetése megrendíti a lakosság jogbiztonságba vetett hitét, míg a társadalmi párbeszéd és egyeztetés, az érintettek véleményének meghallgatásának elmaradása ilyen fontos döntésnél elfogadhatatlan – véli a FÖX. 

A rezsi esetében a korábbi fogyasztás alapján történő díjszabás ellentmond minden jogszerűségnek. A lakosság, köztük a szövetség által is képviselt munkavállalók nem rendelkeznek a döntés hatására sokszorosára emelkedő árak megfizetéséhez szükséges jövedelemmel. A háztartások ellehetetlenülnek. Elfogadhatatlan, hogy a kormány ilyen súlyú intézkedéseket napok alatt, széles körű társadalmi egyeztetések, hatástanulmányok nélkül készül bevezetni esélyt sem adva a magyar embereknek arra, hogy fel tudjanak készülni a brutális megszorításokra. Ezért a FÖX egyetért azzal, hogy ki kell kényszeríteni a hatalomtól az érdemi tájékoztatást és a kormánynak haladéktalanul valódi, érdemi egyeztetést kell kezdeni a társadalom széles csoportjaival, köztük a szakszervezetekkel. Amíg ez nem történik meg, addig a bejelentett intézkedéseket fel kell függeszteni.

A FÖX a téma kapcsán közleményében azt is megerősíti, hogy a szervezet tagjai egyetértenek a közszolgálatban dolgozók 20 százalékos béremelési követelésével, amelyet július elsejétől visszamenőleg tartanak elfogadhatónak. A szövetség azzal az elvárással is egyetért, hogy a kormány biztosítson megfelelő forrást az önkormányzatok számára, hogy az általuk fenntartott cégeknél és intézményeknél alkalmazott közszolgálati dolgozók is megkapják a 20 százalékos emelést. Ez azonban csak tűzoltás, ami az infláció részleges ellensúlyozására alkalmas – olvasható a közleményben –, de nem garantál olyan hosszú távú tisztességes bérezést, amely a lakhatás, az étkezés és a ruházkodás költségeit fedezi. Márpedig ehhez minden dolgozónak joga van, éppen ezért az érdekvédők nem engednek ebből a követelésből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!