<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

A kata szabályainak hirtelen átírásával és az utolsó nyolc év választásnyerő belpolitikai üzenetévé szilárdult „rezsicsökkentés” átalakításának prompt bejelentésével az új Orbán-kormány elkezdett kormányozni. Kérdés, hogy eddig miért nem, és most miért, és mi következik ezután.

A vártnál biztosabban megnyert április 3-i választás után elég lassan alakult meg a kormány. A kormányszerkezetben a gazdasági tárcáknál következett be érdemi változás: új miniszterek jöttek, új tárcák élén vagy tárca nélkül. Ugyanakkor tartalmi programot akkor sem hirdetett a kormány, inkább ismételgette a korábbi választási panelszöveget a rezsicsökkentésről, mintha mi sem történt volna a világban.

Pedig lett volna alkalom állítani a korábbi árrögzítéseken, ehelyett – meglepetésemre – érvényben hagyták a 2021. októberi motorüzemanyag-árakat, a hét politikai élelmiszer kötött árát. Az utóbbiaknak sosem volt komoly gazdasági jelentősége, lényegében nem változtatott az élelmiszerdráguláson, amely nyárra 20 százalékos ütemet ért el.

Viszont a benzin, gázolaj nominális árának helybenhagyása szakmailag érthetetlen döntés (vagyis inkább a döntés elkerülése) akkor, amikor néhány nap alatt kiderült, hogy az orosz invázióból brutális és elhúzódó háború lett. Ezáltal a 2021 nyarán megkezdődő globális energiaáremelkedés újabb lökést kapott. Naivitás lenne arra számítani, hogy valaha visszaállnak a február 24-e előtti viszonyok.

Éppen ezért politikailag is könnyű lett volna a választások előtt taktikai okokból bevezetett árrögzítésekhez, legfőképpen az üzemanyagok esetén,

hozzányúlni áprilisban, ha nem is az azonnali vissza-piacosítás formájában, de a hatósági ármaximum („ársapka”) érezhető megemelésével: egy közepes méretű áremelés jelezte volna, hogy az autósoknak ismét fel kell készülniük az árak mozgására és az üzemanyag-takarékosság szükségességére. Az üzemanyag kis- és nagykereskedelme pedig gazdaságilag ésszerűbb körülmények közé jutva, reménykedhetett volna abban, hogy a diktált árak miatti ráfizetés időszaka valóban csak átmeneti jellegű.

Mindebből semmi sem lett. Viszont különösebb meglepetést aligha okozva különadókat róttak ki néhány ágazatra, hivatkozva az inflációra, amely miatt úgymond extra nyereség keletkezett, amelynek az elvonása erkölcsileg indokolt.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.