Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A kormánynak hirtelen fontos lett az egyeztetés az ágazati érdekképviselettel.


Miután hosszú hónapokig nem történt érdemi előrelépés a közszolgálati dolgozók – köztük is elsősorban az önkormányzati alkalmazottak – bérhelyzetének javítása érdekében, márciusban – vagyis közel a parlamenti választáshoz - mindjárt két tárgyalásra is nyitottá vált a kormány.

Előbb szavaznak, aztán sztrájkolnak
Előbb szavaznak, aztán sztrájkolnak

Mint portálunk többször beszámolt róla, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) vezetésével az államigazgatásban dolgozók jobb anyagi megbecsülése érdekében indult még tavaly kezdeményezés a bértárgyalásokra. A követelések közül most fő helyen a mintegy 18 ezer önkormányzati alkalmazott béremelése áll, akik 10 éve nem részesültek bérfejlesztésben.

A követeléseknek a hivatali munka felfüggesztésével adtak nyomatékot több alkalommal is. Mivel a tárgyalásokra való felszólításra nem érkezett érdemi reakció a kormány részéről, a szakszervezet úgy döntött, hogy 2018-ban minden hónapban, egyre hosszabb időre hirdetnek sztrájkot az önkormányzati irodákban. A munka nem áll le teljesen, a legsürgősebb ügyeket továbbra is elintézik, de a halasztást bíró eseteket félreteszik erre a néhány napra.

Ez így is történt januárban és februárban, a márciusi munkabeszüntetés viszont elmarad. Ennek lehetőségéről nemrég már cikkeztünk, most viszont tényként tudjuk bejelenteni, hogy a választást megelőző hónapban nem lesz önkormányzati sztrájk. A szakszervezet közlése szerint arra közvetlenül az április 8-i választás után kerül sor.

A döntést befolyásolhatta, hogy a kormányzat hirtelen tárgyalókészségről tett tanúbizonyságot. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője mellett Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára is fogadja az érdekképviseleti küldöttséget. Utóbbi egyeztetésre húsvét előtt, március 28-án kerül sor.

A sztrájk csúsztatását azzal magyarázza az MKKSZ, hogy „nem akarják, hogy a választással járó politikai csatazaj elnyomja a bérkövetelésük fontosságát.” Azt sem szeretnék, hogy politikai szándékkal vádolják őket. Mint írják, „a választásra történő hivatali felkészülés feladatát nem szeretnék a sok munkával járó sztrájkszervezéssel megzavarni.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.