<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A kormánynak hirtelen fontos lett az egyeztetés az ágazati érdekképviselettel.


Miután hosszú hónapokig nem történt érdemi előrelépés a közszolgálati dolgozók – köztük is elsősorban az önkormányzati alkalmazottak – bérhelyzetének javítása érdekében, márciusban – vagyis közel a parlamenti választáshoz - mindjárt két tárgyalásra is nyitottá vált a kormány.

Előbb szavaznak, aztán sztrájkolnakElőbb szavaznak, aztán sztrájkolnak

Mint portálunk többször beszámolt róla, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) vezetésével az államigazgatásban dolgozók jobb anyagi megbecsülése érdekében indult még tavaly kezdeményezés a bértárgyalásokra. A követelések közül most fő helyen a mintegy 18 ezer önkormányzati alkalmazott béremelése áll, akik 10 éve nem részesültek bérfejlesztésben.

A követeléseknek a hivatali munka felfüggesztésével adtak nyomatékot több alkalommal is. Mivel a tárgyalásokra való felszólításra nem érkezett érdemi reakció a kormány részéről, a szakszervezet úgy döntött, hogy 2018-ban minden hónapban, egyre hosszabb időre hirdetnek sztrájkot az önkormányzati irodákban. A munka nem áll le teljesen, a legsürgősebb ügyeket továbbra is elintézik, de a halasztást bíró eseteket félreteszik erre a néhány napra.

Ez így is történt januárban és februárban, a márciusi munkabeszüntetés viszont elmarad. Ennek lehetőségéről nemrég már cikkeztünk, most viszont tényként tudjuk bejelenteni, hogy a választást megelőző hónapban nem lesz önkormányzati sztrájk. A szakszervezet közlése szerint arra közvetlenül az április 8-i választás után kerül sor.

A döntést befolyásolhatta, hogy a kormányzat hirtelen tárgyalókészségről tett tanúbizonyságot. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője mellett Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára is fogadja az érdekképviseleti küldöttséget. Utóbbi egyeztetésre húsvét előtt, március 28-án kerül sor.

A sztrájk csúsztatását azzal magyarázza az MKKSZ, hogy „nem akarják, hogy a választással járó politikai csatazaj elnyomja a bérkövetelésük fontosságát.” Azt sem szeretnék, hogy politikai szándékkal vádolják őket. Mint írják, „a választásra történő hivatali felkészülés feladatát nem szeretnék a sok munkával járó sztrájkszervezéssel megzavarni.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.