5p

Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány Magyarországon. Az energiaellátás biztonsága érdekében az átlag felett fogyasztók számára ezután nem lesz elérhető a csökkentett gáz- és áramár, azt csak a átlagos lakossági fogyasztók vehetik igénybe. Aki többet fogyaszt - ez a családok negyede -, annak a piaci árat kell fizetnie a jövőben.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Németh Szilárd Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerda délután tartott kormányinfóján elmondta, hogy 

Európa egészében drasztkusan emelkednek az energiaárak, ezért Magyarország is energia-veszélyhelyzet hirdetett. 

A rendkívüli intézkedések hét pontból állnak:

1. Másfél millárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli Magyarország a gázkitermelését;

2. A kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külögyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be;

3. Kiviteli tilalmat rendeltek el a tűzifára és más energiahordozókra;

4. A szénbányászatot felpörgetik;

5. A Mátrai Erőmű lignittüzelésű blokkjait ismét üzembe helyezik; 

6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezi a kormány;

7. Az energiaellátás biztonsága érdekében az átlag felett fogyasztók számára nem lesz elérhető a csökkentett gáz- és áramár, azt csak az átlagos lakossági fogyasztók vehetik igénybe. Aki többet fogyaszt - ez a családok nagyjából negyede -, annak a piaci árat kell fizetnie augusztus 1-jét követően. 

Gulyás Gergely rendkívüli kormányinfót tart. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Gulyás Gergely rendkívüli kormányinfót tart. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Németh Szilárd szerint 2523 kW az átlagos éves áram- és 1729 köbméter az éves átlagos gázfogyasztás. 

Németh közölte, a nagycsaládosoknál máshol lesz a határ, három gyerek esetén 2329 köbméter felett kell magasabb gázárat fizetni, minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit.

A villamosenergiánál nem lesz ilyen különbség, ott marad a mindenki számára meghatározott mérték.

Gulyás Gergely kérdésekre válaszolva elmondta, hogy Magyarország gázellátása folyamatos. Ausztria felől azonban jelenleg nem érkezik gáz. 

A kata-módosításával kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy a törvényt eredetileg a lakossági szolgáltatásokat nyújtó kisvállalkozók számára találták ki, az adónem azonban elburjánzott, és jelenleg sokan alkalmazotti jogviszonyt lepleznek vele.

Az ATV kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány szándéka szerint a benzinár-stop fennmarad október 1-ig.

A GKI szerint árstop nélkül 31 százalékos lenne az infláció Magyarországon. Gulyás Gergely szerint a rezsicsökkentés továbbra is hozzájárul ahhoz, hogy az infláció fenntartható szinten maradjon.

A pedagúgusok béremelésével kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy az európai uniós források megérkezése a béremelések finanszírozásához jelentősen hozzájárulna, ezt azonban a baloldali képviselők gáncsolják.

Gulyás Gergely az RTL kérdésére elismerte, hogy a kormány nem tudja megbecsülni, hogy mennyivel változik a költségvetés bevétele a kata-módosítást követően. 

Magasabb adóteherrel jár az új kata, de még mindig kevesebb, mint amennyit egy tanár vagy ápoló fizet
- mondja Gulyás arra, hogy adóemelés-e a kata átalakítása. Ugyanakkor - a tárcavezető szerint - a döntésnek nem lesz jelentős hatása az inflációra.

Az Index kérdésére a miniszter elmondta, hogy az európai energia-veszélyhelyzet Magyarország számára a gázellátás tekintetében nem ró semmilyen ellátási kötelezettséget a környező országok felé.

Áram- és gázfogyasztás között nincs kompenzáció

Gulyás a 444 kérdésére elmondta, hogy a gáz- és áramfogyasztás között nincs kompenzáció, aki bármelyikből átlag felett fogyaszt, annak a piaci árat kell fizetnie, függetlenül attól, hogy a másikból kevesebbet vagy egyáltalán nem fogyaszt. Kizárólag az átlag feletti fogyasztási tételt kell piaci áron megfizetni augusztus 1-jét követően.

Aki árammal fűt, és nincs bekötve a gáz, elsősorban annak jelenthet nehézséget a kompenzáció hiánya. 

Az éves átalányt fizetők pluszköltségét hónapokra leosztják - állítja Gulyás.

A miniszter megerősítette, hogy a katás adófizetők nagyjából kétharmada bujtatott alkalmazottként használta az adónemet, így őket biztosan érinti a módosítás. Sokan alternatív foglalkoztatási formaként használta a katát, ezt pedig meg kell szüntetni.

A rezsicsökkentés-csökkentés költségvetési hatása - Gulyás szerint - nem számítható ki pontosan.

Noha becslések vannak, de az energiaárak gyors változása nem teszi lehetővé egzakt számok említését, még konzervatív becsléseket sem.

Éppígy a kata-módosítás költségvetési hatása sem becsülhető meg pontosan, Gyulyás azonban végül annyit mégis elárult, hogy a plusz bevétel valahol 50-300 milliárd forint között lesz.

A távhőt használó családokat nem érinti a rezsicsökkentés-csökkentés. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!