4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Bizottság azért támogatta az olasz kormány döntését az AstraZeneca gyógyszervállalat koronavírus elleni vakcinája exportjának elutasításáról, mert értékelése szerint az oltóanyagokra szükség van az uniós ellátás felgyorsításához - közölte Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője pénteken.

Olaszország csütörtökön tagadta meg az AstraZeneca gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának Ausztráliába történő kivitelét, és az Európai Bizottság támogatta a döntést. A brit-svéd gyógyszervállalat az olasz kormánytól kért engedélyt, hogy mintegy 250 ezer adag oltóanyagot exportálhasson Ausztráliába a Róma melletti üzeméből.

Erik Mamer a brüsszeli testület pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette: az Európai Bizottság arra hivatkozva támogatta az olasz kormány döntését, hogy a gyógyszercég nem teljesítette az uniós szerződésekben rögzített, az Európai Unió országaiba irányuló szállítási kötelezettségeit. Tájékoztatása szerint az export megtagadásával az Európában maradó oltóanyagok a gyógyszergyár tulajdonában maradnak. Annak felhasználását ugyanakkor az Európai Unió nem követi nyomon. Arról a gyógyszercég tud felvilágosítást adni, hogy az oltóanyagok mely országba kerülhetnek, azonban európai felhasználásuk érdekében az Európai Bizottság megbeszélést kezdeményez a vállalattal - tette hozzá.

Miriam Garcia Ferrer, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a sajtóértekezleten arról tájékoztatott, hogy a koronavírus elleni oltóanyag-kereskedelem nyomon követésére szolgáló, január végén létrehozott uniós exportfelügyeleti mechanizmus keretében az Európai Unió március elsejéig 174 vakcinakiviteli kérelmet hagyott jóvá harminc ország számára. A kedvezményezett országok között Argentína, Ausztrália, Bahrein, Kanada, Kína, Kolumbia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ekvádor, Hongkong, Japán, Kuvait, Makaó, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Omán, Panama, Peru, a Fülöp-szigetek, Katar, Dél-Korea, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Dél-Afrika, az Egyesült Arab Emirátusok, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Uruguay szerepel.

Mindez azt bizonyítja, hogy az Európai Unió jelentős számban kiadott vakcinaexport engedélye révén fontos szereplő a járvány elleni globális küzdelemben - tette hozzá. Az exportengedélyekért az az EU-tagállam felelős, amelyben a kivitelre szánt vakcinákat előállították. A tagállamnak a döntés meghozatala előtt ki kell kérnie az uniós bizottság véleményét.

Az Európai Bizottság ez idáig három gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájának adott ideiglenes uniós forgalomba hozatali engedélyt. A Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég, illetve a Moderna amerikai biotechnológiai vállalatokkal ellentétben az AstraZeneca ez idáig nem szállította le maradéktalanul az unióval kötött szerződés szerinti oltóanyagmennyiséget az EU tagállamaiba. Információk szerint a gyógyszergyár február végén arról értesítette az Európai Uniót, hogy az idei esztendő második negyedévében kevesebb mint a felét szállítja le a megállapodásukban foglalt, 180 millió koronavírus elleni oltóanyagnak.

A sajtóban megjelent állításokkal ellentétben az oltási program nem állt le, a hétvégén is folytatódik - írta a Koronavírus Sajtóközpont pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében. Azt írták: a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon a következő napokban is zajlik a regisztrált idős emberek oltása a Sinopharm, a Moderna- és a Pfizer-vakcinával.

Egyedül az AstraZeneca-vakcinával való oltást függesztették fel, de a jövő hét második felében ezzel is oltanak majd. A többi három oltóanyaggal jelenleg és a hétvégén is zajlik a tömeges oltás. A következő napokban így csaknem 400 ezer ember lesz beoltva - közölte a sajtóközpont.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!