<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Törvényt módosíthat a Parlament, ha elfogadja azt a benyújtott törvénymódosítást, amely nemcsak Magyarországon, hanem a világon bárhol vizsgálhatná a választási szervek a választási csalás gyanús eseteket.

E törvényt kell alkalmazni Magyarországon és Magyarország területén kívül” – ezzel, a területi hatályt Magyarország területén kívülre is kiterjesztő módosítással érdemben változtatná meg a választási eljárásról szóló törvényt a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett, az Országgyűlésnek frissen benyújtott módosító javaslat - írja a hvg.hu.

Ez a szavazat nem elégetésre, urnába került ma. Fotó: MTI/Szigetváry ZsoltEz a szavazat nem elégetésre, urnába került ma. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A lap szerint a javaslat indoklása egyértelművé teszi, hogy a változtatásra a tavaszi parlamenti választást megelőző botrány miatt van szükség. Akkor a jogszabályi kötöttségek miatt a magyar választási szervek részéről érdemi kivizsgálás nélkül maradt, hogy Marosvásárhely közelében, a Jeddre vezető út mellett egy szemétlerakó helyen, az építési törmelék között március 30-án kidobott és részben elégett levélszavazatokat találtak.

Akkor azért nem tudtak vizsgálódni, mert a testületnek nem volt hatásköre, illetékessége Magyarország területén kívül.

A módosítás tehát ezt a problémát orvosolja annak kimondásával, hogy a magyar választáshoz kapcsolódóan az ország területén kívül elkövetett jogsértéseket is kivizsgálhatja.

A lap ugyanakkor emlékeztet arra, hogy miután áprilisban a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, miszerint nincs lehetőség az elégetett erdélyi szavazólapok ügyét kivizsgálni, és már akkor jogilag abszurdak, ráadásul belső ellentmondásokkal terheltek voltak az NVB és a Kúria ezen döntései.

Ha az NVB akarta volna, a testület akár léphetett is volna a még akkor hatályos törvény alapján is - áll a cikkben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.