<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Márciustól 4 százalékkal emelné a járandóságokat a Demokratikus Koalíció.

Januárig visszamenőleg 4 százalékos nyugdíjemelésre tett javaslatot a Demokratikus Koalíció a parlamentben. Az idei költségvetési törvényt módosító, rövid előterjesztésben azt írják elő, hogy a 2020-as nyugdíjemelés során 4 százalékos inflációt kell figyelembe venni, valamint, hogy az első két hónapra eső - már kifizetett - nyugdíjak esetében a márciusi, emelt nyugdíjjal együtt kell rendezni a különbözetet és a késedelmi kamatokat - írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

Ábrándozni jóÁbrándozni jó

A hatályos törvény szerint 2,8 százalékos infláció szerint állapították meg az idei nyugdíjemelést. Ezt emelné tehát az ellenzéki párt képviselői 4 százalékra.

Indoklásuk szerint a kormány bevált stratégiája, hogy az éves költségvetésben alul tervezik a fogyasztói árnövekedést, amihez kötődik a nyugdíjak megállapítása. Meglátásuk szerint a 2,8 százalékos idei inflációs szám nem felel meg a tényeknek, a rendelkezésre álló adatok alapján az 4 százalék lesz. Egy kicsit odaszúrnak a Magyar Nemzeti Banknak, amikor az indoklásban megemlítik, hogy a 4 százalék még belefér a jegybank 3 százalék plusz-mínusz 1 százalékos inflációs sávjába. A legutóbbi, januári adat ugyanis 4,7 százalék volt, ami bőven kilóg ebből a sávból, sokan ezért kérdőre is vonták a jegybankot, hogy - figyelembe véve a rekord gyenge, 340-es forintárfolyamot is - miért nem lépett.

A javaslatot az gerjeszthette, hogy - mint említettük - januárban elszálltak az árak, s mint elsőként megírtuk, főleg az idősek által nagyobb arányban vásárolt termékköröknél (élelmiszereknél) jegyzett fel a KSH lendületes drágulást. Ezt követően felerősödtek a kritikus hangok, amelyek előrehozott nyugdíjkiegészítést követeltek (amelynek rendes menetben novemberben van ideje). A DK viszont már tavasz elején elrendezné ezt a kérdést, a nyugdíjak emelésével.

Nem nagyon lehet ugyanakkor kétség, hogy ezt a javaslatot a kormánypártok le fogják pöckölni az asztalról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.