2020. február 19. 17:25
mfor.hu

Márciustól 4 százalékkal emelné a járandóságokat a Demokratikus Koalíció.

Januárig visszamenőleg 4 százalékos nyugdíjemelésre tett javaslatot a Demokratikus Koalíció a parlamentben. Az idei költségvetési törvényt módosító, rövid előterjesztésben azt írják elő, hogy a 2020-as nyugdíjemelés során 4 százalékos inflációt kell figyelembe venni, valamint, hogy az első két hónapra eső - már kifizetett - nyugdíjak esetében a márciusi, emelt nyugdíjjal együtt kell rendezni a különbözetet és a késedelmi kamatokat - írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

Ábrándozni jó Ábrándozni jó

A hatályos törvény szerint 2,8 százalékos infláció szerint állapították meg az idei nyugdíjemelést. Ezt emelné tehát az ellenzéki párt képviselői 4 százalékra.

Indoklásuk szerint a kormány bevált stratégiája, hogy az éves költségvetésben alul tervezik a fogyasztói árnövekedést, amihez kötődik a nyugdíjak megállapítása. Meglátásuk szerint a 2,8 százalékos idei inflációs szám nem felel meg a tényeknek, a rendelkezésre álló adatok alapján az 4 százalék lesz. Egy kicsit odaszúrnak a Magyar Nemzeti Banknak, amikor az indoklásban megemlítik, hogy a 4 százalék még belefér a jegybank 3 százalék plusz-mínusz 1 százalékos inflációs sávjába. A legutóbbi, januári adat ugyanis 4,7 százalék volt, ami bőven kilóg ebből a sávból, sokan ezért kérdőre is vonták a jegybankot, hogy - figyelembe véve a rekord gyenge, 340-es forintárfolyamot is - miért nem lépett.

A javaslatot az gerjeszthette, hogy - mint említettük - januárban elszálltak az árak, s mint elsőként megírtuk, főleg az idősek által nagyobb arányban vásárolt termékköröknél (élelmiszereknél) jegyzett fel a KSH lendületes drágulást. Ezt követően felerősödtek a kritikus hangok, amelyek előrehozott nyugdíjkiegészítést követeltek (amelynek rendes menetben novemberben van ideje). A DK viszont már tavasz elején elrendezné ezt a kérdést, a nyugdíjak emelésével.

Nem nagyon lehet ugyanakkor kétség, hogy ezt a javaslatot a kormánypártok le fogják pöckölni az asztalról.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.