2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az LMP szerint miközben az összeomlás felé tart Magyarországon az ivóvízellátás, a kormány egyetlen célja, hogy idegen gazdasági szereplőknek szolgáltassa ki a magyar vízkincset.

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke kedden pécsi, online is közvetített sajtótájékoztatóján úgy értékelt: miközben a kormány ivóvízhálózat-fejlesztési programról beszél, a rendszer karbantartásához szükséges források nem szerepelnek sem az idei, sem a jövő évi költségvetésben. Az idei évben mindössze néhány milliárd forintot szánnak erre és a jövő évben sem fognak semmilyen "országos szinten értelmezhető munkát elkezdeni".

A kormány azt is elhallgatja - tette hozzá, hogy brutális vízdíj-emelésre készül.

Az ellenzéki politikus "részleges beismerésnek" minősítette V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára hétfőn, Székesfehérváron tett kijelentését, mely szerint a kormány nem fordított kellő figyelmet az ivóvízhálózat szinten tartására, fejlesztésére. Ugyanakkor Keresztes László Lóránt szerint az államtitkár hiába beszél az ágazatot fejlesztő program kidolgozásáról, ha nem teszi mellé az éves szinten szükséges százmilliárdokat, amelyből el lehetne kerülni a rendszer összeomlását.

Keresztes László Lóránt kiemelte: nem azért nem kezdi meg az ivóvízhálózat karbantartását a kormány, mert nincs pénz a költségvetésben, hanem mert a javítások helyett idegen ipari szereplők, jellemzően akkumulátorgyárak brutális vízigényét szolgálja ki adófizetői pénzből. A gödi és az iváncsai akkumulátorgyár vízellátásnak biztosítására 30-30 milliárdot költ a kormány, a debreceni beruházásokhoz 50 milliárd forintos víziközmű rendszerépítést terveztek a jövő évi költségvetésben.

A kormánynak tehát ezeknek az akkumulátorgyáraknak a vízellátása az első, és csak utána gondolkodik majd valamikor a lakossági ivóvízellátás biztosításán - mondta.

Kitért arra: a rendszer 2010 előtt is nehéz helyzetben volt, de 2010 után egyértelműen rosszabb lett a helyzet, duplájára nőtt a csőtörések száma. Ma Magyarországon 20 százalék alatt van a megfelelő minősítésű vízrendszerek aránya, és a megtermelt ivóvíz 25 százaléka felhasználás nélkül elfolyik a borzalmasan rossz állapotú csőhálózat miatt - ismertette. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!