2p

 A Fidesz által diktált feltételek miatt egy átláthatatlan, torz, de Budapestet mindenképpen hátrányos helyzetbe hozó jogszabály-változtatásra készülnek az államtitkárságon.

A kiszivárgott hírek szerint a minisztérium, illetve a vízügyek kezeléséért felelős államtitkárság mondaná meg, hogy melyik településen, hol és milyen hosszú vezetéket újíthatnak fel, illetve hol végezhetnek korszerűsítést, indíthatnak fejlesztési projektet - írja a Népszava.

Jelenleg Budapesten az átlagos vízfogyasztás háztartásonként havi 10 köbméter, vidéken nagy a szórás, de valamivel 7 köbméter felett van.A fővárosban 218 forintba kerül egy liter víz, így a havi számlák 3000 forint alatt vannak, miközben az ivóvíz kutakból való kitermelése és eljuttatása a háztartásokhoz, az ehhez szükséges infrastruktúra működtetése, karbantartása és pótlása csaknem a duplájába kerül a bevételeknek. A fővárosi cég, ahogy az ország többi vízi közmű cége, tíz éve nem nyúlhatott a vízdíjhoz, azaz változatlan áron kell szolgáltasson, ráadásul közművezeték- adót, illetve felügyeleti díjat is fizetnie kell.

Elkerülhetetlen a díjemelés. Fotó: Depositphotos
Elkerülhetetlen a díjemelés. Fotó: Depositphotos

2011 óta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) feladata a közműves ívóvízellátás és a szennyvízelvezetés szolgáltatási díjára való javaslattétel a közműcégek adatközlése alapján. Az illetékes minisztérium pedig ez alapján dönt évente a díjváltoztatásról és az új árról. 

Tüttő Kata, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint nonszensz, hogy például a Karmelita kolostornak is féláron kell adni a vizet. Elmondta, hogy a Fővárosi Vízművek idei várható vesztesége 10 milliárd forint lesz, amelyet a fővárosi önkormányzatnak kellene beletenni a kasszába. „Budapesten 80 kilométer csövet kellene cserélni évente. Ehhez képest a legjobb évben sem futotta többre 20 kilométernél, de akadt jó néhány év, amikor egyre se tellett” – fogalmazott. A jelenlegi vízdíj emelése biztosra vehető, ám szerinte a lakossági díjhoz most nem is kellene feltétlenül hozzányúlni, ha a gazdasági társaságoknak a valós költséget tükröző árat szabna a kormány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!