<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Miközben az oroszok az elmúlt napokban fejvesztve menekültek az ukrán támadás elől, a válaszcsapásaik során nem katonai, hanem elsősorban polgári célpontokat támadnak. Hétfő esti összefoglaló.

Az elmúlt napokban az ukrán erők teljesen kisöpörték Harkvi megyéből az agresszorokat, ráadásul a fejvesztve menekülő orosz katonák rengeteg hadianyagot és nehézfegyvert hagytak hátra. Az ukrán sikereket jelzi, hogy erőik a frontvonal egyes szakaszain már elérték az orosz államhatárt - közölte Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó hétfőn a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője azt írta, hogy "az ukrán fegyveres erők méterről méterre szabadítják fel Harkiv megyét: ez több száz település, több ezer utca, több tízezer ukrán szülőhelye" - fogalmazott. Hozzátette, hogy az ukrán hatóságok segélyeket készülnek szállítani a felszabadított településekre, 11 ezer csomag élelmiszert és ugyanennyi csomagot higiéniai szerekből, továbbá a kisgyermekek számára bébiételeket és pelenkát. "Erre van szükség most azonnal" - jegyezte meg.

Eközben hétfőn az orosz erők ismét csapást mértek a megyeszékhelyre, Harkivra - közölte a kormányzó. A támadásban az eddigi információk alapján egy civil vesztette életét, és négyen sérültek meg. Leállt átmenetileg a metró is. Ihor Terehov, a város polgármestere közölte, hogy az orosz csapás miatt Harkiv létfontosságú infrastrukturális létesítményei működésképtelenné váltak, aminek következtében megszakadt az áramellátás, és megint megszűnt a vízellátás a megyeszékhelyen.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter a Facebookon közölte, hogy vasárnap történt a háború kezdete óta az egyik "legmasszívabb" orosz támadás az ukrán energiainfrastruktúra ellen, aminek következtében emberek százezrei maradtak áram nélkül. A tájékoztatása szerint vasárnap este az oroszok a Harkiv megyei zmijevi erőművet és három nagyfeszültségű alállomást lőttek, 40 különböző feszültségű alállomást áramtalanítottak. Az előzetes adatok szerint a támadás közben a helyreállítást végző négy szakember meghalt, hárman megsérültek. "Ukránok százezrei maradtak áram nélkül Poltava, Dnyipropetrovszk, Harkiv, Szumi és Donyeck megyében" - emelte ki.

Orosz rakétatámadásban megrongálódott kórház épületének romjai a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2022. szeptember 7-én. Fotó: MTI/APOrosz rakétatámadásban megrongálódott kórház épületének romjai a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2022. szeptember 7-én. Fotó: MTI/AP

Ihor Terekhov, Harkiv város polgármestere és Volodimir Zelenszkij is „orosz terrorcselekményeknek” minősítette ezeket az infrastruktúra elleni támadásokat. „Nem támadtak meg katonai létesítményeket” – mondta az ukrán elnök a közösségi médiában kiadott közleményében. "A cél az, hogy megfosztják az embereket a fénytől és a hőtől." Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete elítélte, hogy Oroszország csapásokat mért az elektromos és vízi létesítményekre. „Oroszország látszólagos válasza Ukrajnára, hogy felszabadítja a városokat és falvakat keleten: rakétákat küld a kritikus polgári infrastruktúra megsemmisítésére” – írta Brink a Twitteren.

Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője az Eszpreszo ukrán tévécsatorna műsorában azt mondta, hogy az orosz egységek Harkiv térségében keresik a módját, hogy kapcsolatba léphessenek az ukrán csapatokkal, és tárgyalhassanak velük a fegyverletételről. Közölte, hogy a déli ellentámadás során az ukrán fegyveres erők Herszon megyében eddig legalább öt települést és mintegy 500 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel véglegesen az orosz megszállás alól.

Az ukrán vezérkar hétfői jelentésében azt írta, hogy az elmúlt napban mintegy 300 orosz katona vesztette életét, az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz repülőgépet és egy drónt. A háború kezdete óta már csaknem 53 ezer orosz katona halt meg a kijevi vezérkar adatai szerint Ukrajnában.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint a visszavonulás után menesztették az orosz nyugati hadseregcsoportot irányító tábornokot Harkiv térségében. Telegram csatornáján arról számolt be, hogy Roman Berdnikov tábornokot mindössze 17 nap után leváltották, közölte a GUR.

Putyin örökös bizalmi embere, Dmitrij Medvegyev az ukrán előretörés fényében érdekes nyilatkozatot tett. A jelenleg az orosz Biztonsági Tanács alelnökeként tevékenykedő politikus ismét megfenyegette Ukrajnát, mondván: „Zelenszkij azt mondta, hogy nem fog párbeszédet folytatni azokkal, akik ultimátumokat terjesztenek elő. A mostani ultimátumok csupán bemelegítések gyerekeknek, előzetesek a jövőbeni követelésünk előtt. Az ukrán elnök tudja, mi az: a kijevi rezsim adja meg magát Oroszország feltételei szerint.”

A nyugati kormányok mozgósítják fegyvergyártóikat, hogy pörgessék fel a termelésüket, és feltöltsék a lecsökkent készleteket. Az Ukrajna elleni orosz agresszió visszaverése nem jöhetett volna létre a nyugati fegyverszállítmányok nélkül, az elmúlt hat hónapban viszont a Kijevnek adott fegyvereket és eszközöket mielőbb pótolni kellene. Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin találkozót szervez a szövetséges országok magas rangú nemzeti fegyverkezési felelőseivel, hogy hosszú távú terveket dolgozzanak ki Ukrajna ellátására és saját tartalékaik feltöltésére. (The Guardian, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.