Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	
mfor.hu

A Pénzügyminisztérium szerint nem baj, hogy éveket csúszik a hiteltörlesztés kezdete. Egyébként meg azért kellett módosítani, mert uniós vizsgálatok voltak.

Csütörtökön reggel adtunk hírt - a Népszava orosz forrást idéző cikkére hivatkozva - arról, hogy átütemezték a paksi orosz megahitel törlesztését. Nem is kevéssel, hanem öt évvel, így azt nem 2026-tól, hanem csak 2031-től kell fizetni. Ugyanakkor a kiugróan magas kamatokhoz nem nyúltak, ráadásul 21 helyett 16 évre szállították le a futamidőt. 

Hivatalos magyar közlés csak most jött erről.

(fotó: MTI)(fotó: MTI)

A Pénzügyminisztérium (PM) úgy fogalmazott koraesti közleményében, hogy "Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása és elegendő lesz 2031-ben megkezdeni a hitel tőketörlesztését, így ennek költségét már az erőmű termelheti ki." 

Megerősítették az orosz RIA Novosztyi hírügynökség orosz nyelvű honlapján lapunk által is elolvasottakat, vagyis azt, hogy a  módosítás a kamatszintet nem érinti. Tehát az évi 3,95-4,95 százalékról nem mozdultak el, egyelőre nem tudjuk, hogy a kormány tett-e kísérletet e magas kamatszint letornászására. (A nemzetközi hitelpiacon ez magasnak számít a mostani pénzbőségben -  a szerk.)  

A szaktárca szerint a hitel továbbra is bármikor előtörleszthető, a rendelkezésre tartási díj a korábbinál rugalmasabbá válik, mivel az éves hitelkeret felülvizsgálható tárgyév júliusáig.

"A finanszírozás átütemezését elsősorban a korábbi uniós vizsgálatok elhúzódása tette szükségessé - indokolták a magyar fél lépését.

A Paks II. projekt jelentősen hozzájárul Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához. A bővítés lehetővé teszi a rezsicsökkentés megőrzését, míg a beruházással munkahelyek jönnek létre és erősödik a térség gazdasága is - ismételte meg a PM a kormány sokszor hangoztatott álláspontját.

A fejlesztés 80 százaléka Oroszország által biztosított államközi hitel. A 12,5 milliárd eurós beruházásból 10 milliárd eurót "kedvező kamatozású" finanszírozás formájában vesz fel az állam a PM szerint. 

Az orosz hitelre a magyar kormány biztonsági védőhálóként tekint, hiszen a 10 milliárd eurós hitelkeretből mindig annyit hívunk le, amennyi az adott időszakban felmerülő számlák kifizetéséhez szükséges. A hitelszerződés rendkívül előnyös a kiemelkedően hosszú futamideje miatt is, valamint hazánknak jogában áll bármikor előtörleszteni a már felvett hitelt, névértéken, további díjak nélkül. Így biztosítható, hogy mindenkor a legkedvezőbb finanszírozással valósítsuk meg a projektet - igyekezett érvelni a szaktárca.

A PM közleményében kiemelte továbbá: Magyarország eddig minden számlát előtörlesztett vagy az előtörlesztés már folyamatban van, így a módosítás az Országgyűlés jóváhagyása után úgy történhet, hogy a Paks II-vel összefüggésben nincs tartozása Magyarországnak Oroszország felé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.