<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Pénzügyminisztérium szerint nem baj, hogy éveket csúszik a hiteltörlesztés kezdete. Egyébként meg azért kellett módosítani, mert uniós vizsgálatok voltak.

Csütörtökön reggel adtunk hírt - a Népszava orosz forrást idéző cikkére hivatkozva - arról, hogy átütemezték a paksi orosz megahitel törlesztését. Nem is kevéssel, hanem öt évvel, így azt nem 2026-tól, hanem csak 2031-től kell fizetni. Ugyanakkor a kiugróan magas kamatokhoz nem nyúltak, ráadásul 21 helyett 16 évre szállították le a futamidőt. 

Hivatalos magyar közlés csak most jött erről.

(fotó: MTI)(fotó: MTI)

A Pénzügyminisztérium (PM) úgy fogalmazott koraesti közleményében, hogy "Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása és elegendő lesz 2031-ben megkezdeni a hitel tőketörlesztését, így ennek költségét már az erőmű termelheti ki." 

Megerősítették az orosz RIA Novosztyi hírügynökség orosz nyelvű honlapján lapunk által is elolvasottakat, vagyis azt, hogy a  módosítás a kamatszintet nem érinti. Tehát az évi 3,95-4,95 százalékról nem mozdultak el, egyelőre nem tudjuk, hogy a kormány tett-e kísérletet e magas kamatszint letornászására. (A nemzetközi hitelpiacon ez magasnak számít a mostani pénzbőségben -  a szerk.)  

A szaktárca szerint a hitel továbbra is bármikor előtörleszthető, a rendelkezésre tartási díj a korábbinál rugalmasabbá válik, mivel az éves hitelkeret felülvizsgálható tárgyév júliusáig.

"A finanszírozás átütemezését elsősorban a korábbi uniós vizsgálatok elhúzódása tette szükségessé - indokolták a magyar fél lépését.

A Paks II. projekt jelentősen hozzájárul Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához. A bővítés lehetővé teszi a rezsicsökkentés megőrzését, míg a beruházással munkahelyek jönnek létre és erősödik a térség gazdasága is - ismételte meg a PM a kormány sokszor hangoztatott álláspontját.

A fejlesztés 80 százaléka Oroszország által biztosított államközi hitel. A 12,5 milliárd eurós beruházásból 10 milliárd eurót "kedvező kamatozású" finanszírozás formájában vesz fel az állam a PM szerint. 

Az orosz hitelre a magyar kormány biztonsági védőhálóként tekint, hiszen a 10 milliárd eurós hitelkeretből mindig annyit hívunk le, amennyi az adott időszakban felmerülő számlák kifizetéséhez szükséges. A hitelszerződés rendkívül előnyös a kiemelkedően hosszú futamideje miatt is, valamint hazánknak jogában áll bármikor előtörleszteni a már felvett hitelt, névértéken, további díjak nélkül. Így biztosítható, hogy mindenkor a legkedvezőbb finanszírozással valósítsuk meg a projektet - igyekezett érvelni a szaktárca.

A PM közleményében kiemelte továbbá: Magyarország eddig minden számlát előtörlesztett vagy az előtörlesztés már folyamatban van, így a módosítás az Országgyűlés jóváhagyása után úgy történhet, hogy a Paks II-vel összefüggésben nincs tartozása Magyarországnak Oroszország felé.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.