<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Megszabadulna az állam az EMMI volt irodaházától, amely még most is azbesztes, valamint a budai Vár egyik újabb értékes ingatlanának is új tulajdonosa lehet. Néhány milliárd kell hozzá.

Eladná az állam az Emberi Erőforrások Minisztérium azbeszt miatt elhagyott épületét az V. kerületi Arany János utcában - derül ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. aukciós oldaláról. Csütörtöktől hétfőig lehet licitálni az ingatlanra, a kikiáltási ár pedig 3,9 milliárd forint. A vagyonkezelő nem is titkolja, hogy az irodaház nyomokban azbesztet tartalmaz.

Tájékoztatjuk az árverezőket, hogy épületben azbesztmentesítést végeztek. Az azbesztmentesítés során feltételezhetően csak a környezetre közvetlen veszélyforrást jelentő azbeszttartalmú anyagok eltávolítása történhetett meg. A korábbi azbesztfelmérés során fellelt azbeszt tartalmú anyagok a beépítettségük okán nem jelentenek közvetlen veszélyforrást a környezetre, vagy az ott tartózkodókra, így azonnali cseréjük nem volt indokolt, azok a mai napig az épületben jelenleg megtalálhatóak. Mindezek alapján megállapítható, hogy azbeszttartalmú anyag még maradhatott az épületben - olvasható az elektronikus árverés leírásában.

A megmaradt mennyiség pontos mértékéről, illetve a kármentesítés mértékéről az MNV nem rendelkezik további információval, de az ingatlan azbeszttartalma, az esetleges további azbesztmentesítési feladatokkal kapcsolatbvan nem vállalják a felelősséget. Ha nem lenne elég az azbeszt, ráadásul még a környék egyik legrondább épületéről van szó, amely vélhetően csak a belvárosi elhelyezkedés miatt érhet 3,9 milliárd forintot. Világörökségi védőövezetben fekszik, de nem műemlék az EMMI volt irodaháza.

Három éve áll üresen az ingatlan: az Index írta meg 2017. januárban, hogy azbesztos-koncentrációt mértek az épületben, ami aggodalmat okozott a dolgozók körében. A minisztérium szerint nem kellett félni, mert a napi irodai munka során a munkatársak nem voltak kitéve az azbesztszennyezés kockázatának. Ennek ellenére 2017 nyarán kiköltöztek az épületből, azóta csak néhány amerikai filmet forgattak benne.

Szintén az MNV által eladásra kínált csomag része a Szentháromság téren található Burg Hotel a budai Várban. Nem kizárt, hogy lesz érdeklődő a házra, hiszen éppen mellette rekonstruálják a Pénzügyminisztérium leendő székházát. A kikiáltási ár 1,6 milliárd forint, de csak csomagban eladó az EMMI azbesztes épületével, így összesen 5,5 milliárd forintot kéne fizetni a két házért. 

A budai Várnegyed  a Világörökség része. Szállodánk főbejárata a Szentháromság térről nyílik, a festői panoráma nemcsak innen, hanem a szállodai szobákból is élvezhető. Mind a 26 szoba kilátása egyedülálló, és vendégeink az ágyból is gyönyörködhetnek a megvilágított Mátyás templom látványában - olvasható a Burg Hotel bemutatkozása.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az MNV július végén jelentette be, hogy a világjárvány miatt kialakult helyzet enyhülése után, a gazdaság újraindításával összhangban lehetőség nyílik a tavaly megkezdett, a portfóliótisztítást célzó értékesítési akció folytatására. A következő hetekben 14 különböző tematikájú ingatlancsomaggal és több mint 30 egyedi tétellel gazdagítja kínálatát a társaság. Eladó lehet például a balatonőszödi kormányüdülő és az Andrássy úti MÁV-székház is, amelyeket korábban már milliárdokért próbáltak átadni új tulajdonosnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.