<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Bankok által is kedvelt, régi, jól bevált értékbecslő partnereivel becsülteti fel ismét termőföldek, laktanyák, stadionok, kórházak, szállodák értékét az MNV, amely most is számos állami ingatlantól szeretne megszabadulni. Eladó például milliárdokért a balatonőszödi kormányüdülő és az Andrássy úti MÁV-székház is.

A cikk eredetileg a Privátbankáron jelent meg.

Idén is mindent elkövet annak érdekében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., hogy minél több állami tulajdonban lévő ingatlant adjon el. Ezt jelzi például, hogy 324 állami ingatlan értékbecslésére kötött 24,5 millió forintos megállapodást három budapesti céggel, a City-Form 2000 Kft., az A.N.Z.S.Ó. 2001 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., és a Pátria Consult Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Zrt.-vel. A felbecsülendő ingatlanok értéke esetenként várhatóan a 15 milliárd forintot is meghaladhatja - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Lesz dolguk bőven a becsüsöknek, hiszen laktanyák, kórházak, szállodák, üdülők, termőföldek és stadionok értékbecslését is el kell készíteniük. Mindhárom cég régi partnere az MNV-nek: tavaly márciusban például négy pályázóval kötöttek három évre, vagy az 500 millió forintos keretösszeg kimerüléséig keretmegállapodást értékbecslése, és ez a három cég már akkor is a nyertesek között szerepelt. Nem mindegy, hogy az állami ingatlanok értékét mennyire becsülik a kiválasztott cégek, hiszen ha az állam értékesíteni akarja az adott ingatlant, akkor ez alapján is határozzák meg, hogy az árverezéskor milyen összegről indul a licit.

Régi partner

A most is nyertesnek hirdetett cégek közül kettő biztos, hogy régóta ismeri egymást, hiszen még 2010-ben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott az A.N.Z.S.Ó. 2001 Kft., az FHB Ingatlan Zrt., a Landimpex Kft. és a Pátria Consult Zrt. székhelyén. A GVH rendelkezésére álló adatok alapján ugyanis alaposan feltehető volt, hogy az MNV által a 2009. és 2010. években termőföld és ingatlan értékbecslése tárgyában kiírt egyes közbeszerzési eljárások keretében az FHB Ingatlan Zrt. és a tőle független, de vele termőföld, illetve ingatlan értékbecslése tárgyában 2009-ben szerződésben álló vállalkozások megállapodtak az adott közbeszerzés nyerteseiről, ajánlati árairól és a szereplők alvállalkozóként történő foglalkoztatásáról.

A GVH-nak végül nem sikerült bizonyítania az ingatlan értékbecslési kartellezést. Az MNV szerződései szerint pedig a City-Form 2000 Kft. már 2015-ben is dolgozott az állami vagyonkezelőnek. A végelszámolás alatt álló NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. értékbecslő partnerei között szintén ott találjuk a City-Form, a Pátria Consult és az A.N.Z.S.Ó 2001 Kft. hármasát, de mindhárom céget több bank, önkormányzat választotta értékbecslő partnernek. 

Eladó a kormányüdülő

Jelenleg a balatonőszödi kormányüdülő és az Andrássy úti volt MÁV-székház a két legdrágább ingatlan, amitől szívesen megszabadulna az állam. Az előre megszabott árakból ugyanakkor annak ellenére nem engednek, hogy mindkét ingatlant már sokadszorra próbálják meg értékesíteni. A balatonőszödi kormányüdülő 2016 decembere óta üresen áll, de kiváló adottságokkal rendelkezik: saját kikötője van, a 16 hektáros területen három szálloda volt, öt villa a kiemelt vezetőknek, öt kisebb ház az őrezrednek és két kiszolgáló épület. Anno összesen 250 főt tudtak elszállásolni. A közel 5,7 milliárd forintos vételár eddig azonban még túl drágának bizonyult, de csütörtöktől hétfőig újra lehet licitálni a kormányüdülőre.

Az Andrássy úti palota pedig már 10 éve áll üresen, miután az államvasutak igazgatóságait összevonták egy modernebb épületbe. A patinás épületet 5-7 milliárd forintért árulták korábban, vevő azonban nem akadt rá. Nyár óta bárkinek odaadná az állam, aki kiperkál 7,9 milliárd forintot, de ilyen ember a februári licitáláson sem akadt. Az MNV elektronikus aukciós rendszeréből tudható, hogy a siófoki Erzsébet szállodát (korábban Hotel Aranypart) is eladná a magyar állam a parádfürdői Károlyi-kastéllyal egy csomagban, de 2,3 milliárd forintot egyelőre senkinek nem értek az ingatlanok.

A legtöbb eladásra ítélt állami ingatlan évek óta lakatlan, nem használja senki semmire, ellenben a II. kerületben, a Vadaskerti utcában lévő sporttelepen ma is teniszcentrum működik, így nem lehet kizárni, hogy akad majd jelölt, aki megvenné 548 millió forintért. Az állam 2013-ban húsz évre bérbe adta a területet , de most az eladás mellett döntött. Volt már arra példa, hogy a korábbi bérlő vett meg egy ingatlant az államtól: Csányi Sándor OTP-vezér Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt.-je vette meg az államtól az egykori Honvédkórház Királyhágó utcai épületét 4 milliárd forintért, amelyet a Budai Egészségközpont Gerincgyógyászati Központja bérelt 15 éve.

A vagyonkezelő korábbi közlése szerint az eddig megszokott egyedi ingatlanértékesítés mellett több, nagy értékű ingatlanokból álló, csomagszerű értékesítést indított, hogy olyan ingatlanok is gazdára találjanak, amelyek a korábbi értékesítési kísérlet során önállóan nem keltek el. Az értékesítendő vagyonelemek nem látnak el közfeladatot, ezért állami tulajdonban tartásuk - az MNV portfóliótisztítási stratégiájával összhangban - sem vagyonpolitikai, sem költséghatékonysági szempontból nem indokolt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.