3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Csak a második félévtől viszik le 17,5 százalékra az adót.

A jövő évi adócsomag nem dúskál a tehercsökkentő intézkedésekben, a kevés adócsökkentés  egyike a szociális hozzájárulási adót érinti. A kormány tagjai nem győzik hangsúlyozni, hogy a foglalkoztató által fizetett szochó jövőre 17,5 százalékra csökken a jelenlegi 19,5 százalékról. Varga Mihály pénzügyminiszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is ezt szokta kiemelni, amikor a jövő évi adóváltozásokról van szó.

Egy évet kell még várni az olcsóbb foglalkoztatásra
Egy évet kell még várni az olcsóbb foglalkoztatásra

Csakhogy erre még várniuk kell a vállalkozásoknak. Ugyanis 2019 január elsején úgy kel fel a nap, hogy a szochó mértéke változatlanul 19,5 százalék lesz. A belengetett adómérséklésre csak az év második felében kerül majd sor.

A parlamenthez benyújtott adócsomagban, illetve a külön a szociális hozzájárulási adóról szóló javaslatban sem találni nyomát a szochó tervezett csökkentésének. Minden adóváltozás, ami január elsejével történik, illetve amire előtte vagy utána kerül sor, "le van papírozva". Pontosan tudható, mikor lépnek hatályba. De a szochóval kapcsolatban semmilyen hatályba léptető rendelkezés nem szerepel az előterjesztésekben.

Arra a 2019-es költségvetési törvény fejezeti indokolásában találtunk rá, hogy mikor várható mégis a tehercsökkentés. A nyugdíjbiztosítási alapról szóló részben, az alapot 2019-ben megllető bevételek taglalása közben közli a kormány a következőket:

"A foglalkoztató által az I. félévben fizetett 19,5 %-os szociális hozzájárulási adó a II. félévben 17,5 %-ra csökken."

Kicsivel lejjebb még pontosabban határozzák meg a hatályba lépés időpontját:

"...a szociális hozzájárulási adó Ny. Alapot megillető részének előirányzatát meghatározza, hogy a szociális hozzájárulási adó 2018. évi 19,5 %-os mértéke 2019. július 1-től 2 %-ponttal csökken."

A szochó csökkentésének ütemezését a kormány és a munkaadók hatéves bérmegállapodása rögzítette 2016 őszén. Ebben fixen, határidőket megadva az első két ütem szerepel, amellyel 27 százalékról eljutottunk a mostani 19,5 százalékig.

Minden további csökkentést - 2-2 százalékpontokról van szó - viszont a reálkeresetek emelkedésétől tesz függővé a megállapodás. Akkor kerülhet sor ezekre, ha a reálkereset legalább 6 százalékkal nő.

Erre vezethető vissza, hogy miért nem rögtön januárban történik az adóemelés. A pénzügyi tárca egy tavaszi, Brüsszelnek küldött jelentésében már jelezte, hogy a bérfolyamatok alapján leghamarabb 2019 második felében lát lehetőséget a szochó csökkentésére. A Magyar Nemzeti Bank még ennél is későbbi időpontban, 2020 első felében tart kivitelezhetőnek további mérséklést.

A vállalatoknál nem szeretik az adószabályok évközi változását, ugyanis az átállás adminisztrációs terhet jelent a számukra. A szochó esetében a bérszámfejtésnek lesznek feladatai, de valószínűleg a programokon nem lesz bonyolult átvezetni a 2 százalékpontos csökkentést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!