TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Ennyibe kerülnek az adócsökkentések két év alatt.

A minap Brüsszelnek küldött különböző jelentések - konvergenciaprogram, Nemzeti Reform Program - között akad egy olyan, amelyik a kormányzati intézkedések költségvetési hatását mutatja be, kivetítve a következő évekre is. A közölt adatok összesítése alapján az adócsökkentésekkel idén 825,8 milliárd forintot hagy az embereknél és a vállalkozásoknál az állam.

Varga Mihály pénzügyminiszterként őrködik tovább az állami bevételek felett Varga Mihály pénzügyminiszterként őrködik tovább az állami bevételek felett

A legnagyobb tételt a szociális hozzájárulási (szochó) adó teszi ki, majd az áfacsökkentések (köztük az internet, az éttermi szolgáltatások, a halhús és sertésbelsőség, valamint a látássérültek által használható nyomtatók) és a családi adókedvezmény mértékének növelése a kétgyermekeseknél következik a sorban. Nézzük az idei költségvetési hatásokat a kormány közlése nyomán.

  • Szochó: 679,4 milliárd forint
  • Áfacsökkentés: 66 milliárd forint
  • Családi kedvezmény: 50,4 milliárd forint
  • Egészségügyi hozzájárulás csökkentése: 24,5 milliárd forint
  • Kisvállalati adó kulcsának csökkentése: 3 milliárd forint
  • Ingatlan-bérbeadás eho-jának eltörlése: 2,5 milliárd forint

Ami a jövő évet illeti, az adócsökkentések révén még több pénzről, 911,1 milliárd forintról mond le az állam. Ennek javát, 811,1 milliárdot a szochó további csökkentése teszi ki. Ez már a nettó hatás, tehát figyelembe vették, hogy a csökkenő közteher miatt mennyivel több embert foglalkoztatnak, illetve mennyivel jobban emelkednek a bérek, amelyek részben ellensúlyozzák a bevételkiesést!

A dokumentumból az is kiderül, hogy a szochó soron következő, a hatéves bérmegállapodás alapján 2 százalékpontos csökkentésére leghamarabb 2019 második felében kerülhet sor. A feltételnek - a 6 százalékos reálbér-emelkedésnek - a kormány várakozása szerint csak akkor tud megfelelni a magyar gazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank egy tavaszi jelentésében még későbbi, 2020 második negyedévi csökkentést látott reálisnak, amint arra portálunk felhívta a figyelmet.

Két év alatt, 2018-ban és 2019-ben tehát összesen 1736,9 milliárd forinttal csökkennek a közterhek, ennyivel kevesebb adót és járulékot kell befizetnünk a közös kasszába. Ennél magasabb is lehet a kiesés, amennyiben a kormány úgy dönt, hogy mérsékli a jelenleg 15 százalékos szja-t, elindulva az egy számjegyű tartomány felé.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.