2p

Ennyibe kerülnek az adócsökkentések két év alatt.

A minap Brüsszelnek küldött különböző jelentések - konvergenciaprogram, Nemzeti Reform Program - között akad egy olyan, amelyik a kormányzati intézkedések költségvetési hatását mutatja be, kivetítve a következő évekre is. A közölt adatok összesítése alapján az adócsökkentésekkel idén 825,8 milliárd forintot hagy az embereknél és a vállalkozásoknál az állam.

Varga Mihály pénzügyminiszterként őrködik tovább az állami bevételek felett
Varga Mihály pénzügyminiszterként őrködik tovább az állami bevételek felett

A legnagyobb tételt a szociális hozzájárulási (szochó) adó teszi ki, majd az áfacsökkentések (köztük az internet, az éttermi szolgáltatások, a halhús és sertésbelsőség, valamint a látássérültek által használható nyomtatók) és a családi adókedvezmény mértékének növelése a kétgyermekeseknél következik a sorban. Nézzük az idei költségvetési hatásokat a kormány közlése nyomán.

  • Szochó: 679,4 milliárd forint
  • Áfacsökkentés: 66 milliárd forint
  • Családi kedvezmény: 50,4 milliárd forint
  • Egészségügyi hozzájárulás csökkentése: 24,5 milliárd forint
  • Kisvállalati adó kulcsának csökkentése: 3 milliárd forint
  • Ingatlan-bérbeadás eho-jának eltörlése: 2,5 milliárd forint

Ami a jövő évet illeti, az adócsökkentések révén még több pénzről, 911,1 milliárd forintról mond le az állam. Ennek javát, 811,1 milliárdot a szochó további csökkentése teszi ki. Ez már a nettó hatás, tehát figyelembe vették, hogy a csökkenő közteher miatt mennyivel több embert foglalkoztatnak, illetve mennyivel jobban emelkednek a bérek, amelyek részben ellensúlyozzák a bevételkiesést!

A dokumentumból az is kiderül, hogy a szochó soron következő, a hatéves bérmegállapodás alapján 2 százalékpontos csökkentésére leghamarabb 2019 második felében kerülhet sor. A feltételnek - a 6 százalékos reálbér-emelkedésnek - a kormány várakozása szerint csak akkor tud megfelelni a magyar gazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank egy tavaszi jelentésében még későbbi, 2020 második negyedévi csökkentést látott reálisnak, amint arra portálunk felhívta a figyelmet.

Két év alatt, 2018-ban és 2019-ben tehát összesen 1736,9 milliárd forinttal csökkennek a közterhek, ennyivel kevesebb adót és járulékot kell befizetnünk a közös kasszába. Ennél magasabb is lehet a kiesés, amennyiben a kormány úgy dönt, hogy mérsékli a jelenleg 15 százalékos szja-t, elindulva az egy számjegyű tartomány felé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!