2018. május 7. 18:28

Ennyibe kerülnek az adócsökkentések két év alatt.

A minap Brüsszelnek küldött különböző jelentések - konvergenciaprogram, Nemzeti Reform Program - között akad egy olyan, amelyik a kormányzati intézkedések költségvetési hatását mutatja be, kivetítve a következő évekre is. A közölt adatok összesítése alapján az adócsökkentésekkel idén 825,8 milliárd forintot hagy az embereknél és a vállalkozásoknál az állam.

Varga Mihály pénzügyminiszterként őrködik tovább az állami bevételek felett Varga Mihály pénzügyminiszterként őrködik tovább az állami bevételek felett

A legnagyobb tételt a szociális hozzájárulási (szochó) adó teszi ki, majd az áfacsökkentések (köztük az internet, az éttermi szolgáltatások, a halhús és sertésbelsőség, valamint a látássérültek által használható nyomtatók) és a családi adókedvezmény mértékének növelése a kétgyermekeseknél következik a sorban. Nézzük az idei költségvetési hatásokat a kormány közlése nyomán.

  • Szochó: 679,4 milliárd forint
  • Áfacsökkentés: 66 milliárd forint
  • Családi kedvezmény: 50,4 milliárd forint
  • Egészségügyi hozzájárulás csökkentése: 24,5 milliárd forint
  • Kisvállalati adó kulcsának csökkentése: 3 milliárd forint
  • Ingatlan-bérbeadás eho-jának eltörlése: 2,5 milliárd forint

Ami a jövő évet illeti, az adócsökkentések révén még több pénzről, 911,1 milliárd forintról mond le az állam. Ennek javát, 811,1 milliárdot a szochó további csökkentése teszi ki. Ez már a nettó hatás, tehát figyelembe vették, hogy a csökkenő közteher miatt mennyivel több embert foglalkoztatnak, illetve mennyivel jobban emelkednek a bérek, amelyek részben ellensúlyozzák a bevételkiesést!

A dokumentumból az is kiderül, hogy a szochó soron következő, a hatéves bérmegállapodás alapján 2 százalékpontos csökkentésére leghamarabb 2019 második felében kerülhet sor. A feltételnek - a 6 százalékos reálbér-emelkedésnek - a kormány várakozása szerint csak akkor tud megfelelni a magyar gazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank egy tavaszi jelentésében még későbbi, 2020 második negyedévi csökkentést látott reálisnak, amint arra portálunk felhívta a figyelmet.

Két év alatt, 2018-ban és 2019-ben tehát összesen 1736,9 milliárd forinttal csökkennek a közterhek, ennyivel kevesebb adót és járulékot kell befizetnünk a közös kasszába. Ennél magasabb is lehet a kiesés, amennyiben a kormány úgy dönt, hogy mérsékli a jelenleg 15 százalékos szja-t, elindulva az egy számjegyű tartomány felé.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.